A Nació Digital comenten un estudi de NetApplications que diu que el creixement del Firefox s’ha estancat. També havia notat la baixada, tot i que amb xifres ben diferents a les de l’estudi:
- Abril
- Firefox: 34,5 %
- Explorer: 30,2 %
- Konqueror: 15 %
- Opera: 1 %
- Maig
- Firefox: 31,7 %
- Explorer: 29,5 %
- Konqueror: 17,3 %
- Opera: 1 %
- Juny
- Firefox: 37,7 %
- Explorer: 31 %
- Konqueror: 12,6 %
- Opera: 0,8 %
- Juliol
- Firefox: 33,6 %
- Explorer: 28,8 %
- Konqueror: 14,3 %
- Opera: 1 %
- Agost
- Explorer: 37,1 %
- Firefox: 27,6 %
- Konqueror: 8,1 %
- Opera: 0,7 %
- Setembre
- Explorer: 36,9 %
- Firefox: 29 %
- Konqueror: 13,7 %
- Opera: 0,8 %
- Fins al 14 d’octubre a les 15:38
- Explorer: 38 %
- Firefox: 29,7 %
- Konqueror: 13,5 %
- Opera: 1,3 %
Les xifres serveixen per adonar-se que encara hi ha molta per a fer explicant com han de ser les eines que ens permeten trescar pel web.
El navegador és l’intermediari entre nosaltres i la informació digitalitzada a Interenet. No podem permetre-hi cap secret ni exclusives tecnològiques. Seria com mateix que permetre llibres de text, a l’escola, que només es poguessin llegir amb una sola marca d’ulleres estibada de tecnicismes patentats.
Cal que els navegadors siguin lliures, una tecnologia propietat de la humanitat en comptes d’una Megacorp amb aspiracions a dominar el món de la comunicació internàutica. Firefox i Konqueror ho són, lliures.
Firefox és especialment significatiu, perquè està disponible per a sistemes operatius que no són lliures. Els seus usuaris són els més febles: pot passar que, cansats de nedar contracorrent i de rebre potades a tants llocs només pensats per l’Explorer, acabin tirant del navegador de Microsoft. Només recordar que els peixos morts són els únics que sempre neden a favor de la corrent.
Cal fer feina i suportar incomoditats, perquè a la vista n’hi ha una de molt greu: encara no està garantit el nostre dret a llegir. I és que quan hom sacrifica la llibertat per la comoditat, acaba perdent les dues coses.