Patentant idees

Patentant ideesEstem a l’any 1999. A un document hi ha una relació amb dates de dues xifres i te les han demanat amb quatre xifres. La feina consisteix en d’esbrinar, data per data, si has d’escriure-hi un 19 o un 20 davant.

ÿs un llistat de dates de venciment d’hipoteques. Es pot suposar que totes les que estan compreses entre 00 i 40 són del segle XXI i la resta són del XX.

Un company de treball farà la feina, així que li passes les instruccions en una nota. Basta una frase en català mateix:

«Si la data és menor que 41, li sumes 2000. En cas contrari, li sumes 1900.»

Si en comptes d’encarregar la feina a un col·lega decideixes fer-ho informàticament perquè la llista de dates està a un ordinador, caldrà que teclegis les instruccions en forma de codi. Podria ser més o manco això:

if (any < 41) any = any + 2000   else any = any + 1900

Però no ho facis, que la cosa podria acabar en plet i acabaries ben escurat. Estas violant una patent de l'empresa d'aviació McDonnell Douglas. Windowing, li han dit a la tècnica.

Patentar programari és patentar idees que estan escrites en un llenguatge informàtic. Perquè ja posats a protegir propietats intel·lectuals no permeten patentar-les també quan estan escrites només en llenguatges verbals?

Em sap greu donar aquesta idea, però seria una forma perfecte de carregar-se el català. En un parell d'anys, només el podrien parlar i escriure aquells que tinguessin prou doblers per patentar moltes frases --i després no usar-les, clar. Segur que hi hauria grans empreses interessades, perquè així, a la llarga, s'estalviarien molt gasto en traduccions, etiquetar en català, doblar anuncis, fer i mantenir versions, manuals...

Aquest disbarat és just el que estan fent amb les patents de programari. A Europa n'estem a punt, gràcies a les pressions de Megacorp com Microsoft i Nokia. Del segon me'n podré escapar de comprar mai més res seu. Del primer és més complicat, perquè encara m'obliguen a comprar un Windows amb massa PC nous.

Per cert, en Gates, de Microsoft, deia això de les patents al 1991:

If people had understood how patents would be granted when most of today's ideas were invented and had taken out patents, the industry would be at a complete standstill today...A future start-up with no patents of its own will be forced to pay whatever price the giants choose to impose.

(Imatge trobada aquí)

Compartir

Entrada anterior
Patents de programari a Europa
Entrada següent
whatsinyourbag

5 comentaris. Leave new

 • M’ha agradat molt l’exemple. La gent que no ha programat mai no enten això de que el “software son idees”. Així queda bastant, bastant clar 😉

  Tenc una idea per… ops!! ( abans de dir-la ho he de consultar amb l’advocat i passar-la a C )

  Respon
 • bon exemple 🙂

  Respon
 • Una bogeria de MS
  En Slashdot hi trobe un apunt des del que he pogut llegir una notÿ­cia que em sembla increÿ¯ble, i que posa cada vegada mÿ©s clar que aixÿ² de les patents ÿ©s una bogeria que s’ha escapa de les intencions inicials d’aquest tipus de lleis protectores …

  Respon
 • BULMA protesta contra les patents de programari. Jo també. I tu?
  El 6 de juliol és una data decisiva per tots els informàtics i
  usuaris d’ordinadors eurpoeus: a l’Europarlament es votarà una
  directiva per què les patents de programari es puguin concedir a
  Europa. Per que la directiva no progressi cal que […]

  Respon
 • Lucía Escribano
  2 de juliol de 2005 12:56

  No se molt d’ això des programari, peró soc amb voltros, no se massa d’ informàtica i no enten res de lo que digueu que s’ ha de fer desde la web, de url, no se que fer, però estic en voltros.
  Una salutació i sort per tots. Lucía.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.