Estem a l’any 1999. A un document hi ha una relació amb dates de dues xifres i te les han demanat amb quatre xifres. La feina consisteix en d’esbrinar, data per data, si has d’escriure-hi un 19 o un 20 davant.
ÿs un llistat de dates de venciment d’hipoteques. Es pot suposar que totes les que estan compreses entre 00 i 40 són del segle XXI i la resta són del XX.
Un company de treball farà la feina, així que li passes les instruccions en una nota. Basta una frase en català mateix:
«Si la data és menor que 41, li sumes 2000. En cas contrari, li sumes 1900.»
Si en comptes d’encarregar la feina a un col·lega decideixes fer-ho informàticament perquè la llista de dates està a un ordinador, caldrà que teclegis les instruccions en forma de codi. Podria ser més o manco això:
if (any < 41) any = any + 2000
else any = any + 1900
Però no ho facis, que la cosa podria acabar en plet i acabaries ben escurat. Estas violant una patent de l'empresa d'aviació McDonnell Douglas. Windowing, li han dit a la tècnica.
Patentar programari és patentar idees que estan escrites en un llenguatge informàtic. Perquè ja posats a protegir propietats intel·lectuals no permeten patentar-les també quan estan escrites només en llenguatges verbals?
Em sap greu donar aquesta idea, però seria una forma perfecte de carregar-se el català. En un parell d'anys, només el podrien parlar i escriure aquells que tinguessin prou doblers per patentar moltes frases --i després no usar-les, clar. Segur que hi hauria grans empreses interessades, perquè així, a la llarga, s'estalviarien molt gasto en traduccions, etiquetar en català, doblar anuncis, fer i mantenir versions, manuals...
Aquest disbarat és just el que estan fent amb les patents de programari. A Europa n'estem a punt, gràcies a les pressions de Megacorp com Microsoft i Nokia. Del segon me'n podré escapar de comprar mai més res seu. Del primer és més complicat, perquè encara m'obliguen a comprar un Windows amb massa PC nous.
Per cert, en Gates, de Microsoft, deia això de les patents al 1991:
If people had understood how patents would be granted when most of today's ideas were invented and had taken out patents, the industry would be at a complete standstill today...A future start-up with no patents of its own will be forced to pay whatever price the giants choose to impose.
(Imatge trobada aquí)
5 comentaris. Leave new
M’ha agradat molt l’exemple. La gent que no ha programat mai no enten això de que el “software son idees”. Així queda bastant, bastant clar 😉
Tenc una idea per… ops!! ( abans de dir-la ho he de consultar amb l’advocat i passar-la a C )
bon exemple 🙂
Una bogeria de MS
En Slashdot hi trobe un apunt des del que he pogut llegir una notÿcia que em sembla increÿ¯ble, i que posa cada vegada mÿ©s clar que aixÿ² de les patents ÿ©s una bogeria que s’ha escapa de les intencions inicials d’aquest tipus de lleis protectores …
BULMA protesta contra les patents de programari. Jo també. I tu?
El 6 de juliol és una data decisiva per tots els informàtics i
usuaris d’ordinadors eurpoeus: a l’Europarlament es votarà una
directiva per què les patents de programari es puguin concedir a
Europa. Per que la directiva no progressi cal que […]
No se molt d’ això des programari, peró soc amb voltros, no se massa d’ informàtica i no enten res de lo que digueu que s’ ha de fer desde la web, de url, no se que fer, però estic en voltros.
Una salutació i sort per tots. Lucía.