Quatre navegadors i un criminal

A la llista de traducció del KDE arriba un missatge proposant participar a una taula de navegadors amb el Konqueror:

T’escric per convidar-te a les III Jornades sobre el català a les noves tecnologies (http://www.softcatala.org/jornades/, 14, 15 i 16 d’abril del 2005, UPF, Estació de França), concretament a la taula rodona sobre navegadors en català. (…)

Aquesta taula es farà el dia 14 d’abril a les 18.30-19.39/20.00. En aquesta taula en principi hauria l’IE, el Firefox, l’Opera, Konqueror, i Epiphani, i potser algun navegador de Mac (si és que n’hi ha en català). Es tractaria de fer una presentació de 10 minuts amb 5 minuts de preguntes amb el públic. Podríem decidir que tothom fes la presentació de 10 minuts, i després asseure a tots plegat per a què el públic fes preguntes i es pogués fer un minidebat.

Antecedents

Els autors de l’IE han posat tots els medis per eliminar a la resta de navegadors, i ho han fet de forma prou bruta com per ser condemnats per abús de posició de monopoli.

Firefox, el navegador derivat de Mozilla i NetscapeLa condemna –finalment aigualida per l’administració Bush– no ha servit de gaire, perquè només han deixat de pressionar barroerament a la indústria perquè no instal·lés als PCs nous un Netscape que ja no existeix.

La situació actual

El més perillós i subtil continua: botar-se els estàndard web i aconseguir que els webmestres facin webs que només funcionen amb els «estàndard seus» (l’oxímoron va entre cometes).

El resultat és una discriminació sistemàtica i diària per tots els internautes que no som clients de Microsoft. Tenim vetada l’entrada a molts llocs, per motius de filiació empresarial. Un pic superada la discriminació per raça, sexe o religió, aquesta, la de filiació corporativa, cada pic agafa més força, almanco a la Ret i de la mà de Microsoft. Només els més inquiets resisteixen la pressió. La resta es deixa portar i acaba abandonant els navegadors que no són l’Explorer, perquè viure discriminat no és fàcil ni virtualment.

El català als navegadors

Mas i BallmerEn quant a la llengua, no oblidem que la traducció al català és una cosa que només van fer quan no quedava més remei: els altres navegadors (Konqueror, Mozilla) ja estaven en català. La traducció era un incentiu prou potent per no usar l’IE i resistir la discriminació, però per posar-hi remei, la poderosa Microsoft va aconseguir ajudes públiques per traduir el seu navegador i sistema operatiu. Entre tots vam pagar la solució a una greu trava per aconseguir els seus objectius de dominació absoluta del web. Mentre, la feina de traducció del Konqueror (l’Equip de traducció al català de KDE) i Mozilla (Softcatalà) és de voluntaris que treballen de franc.

La taula rodona dels navegadors en català

Per si tota aquesta promoció no bastés, ara també tenen cadira a una taula on podran promocionar el seu navegador. Ho faran al costat dels que sí respecten els estàndard, no discriminen a ningú, i sobreviuen a pesar de l’asfíxia que Microsoft continua practicant contra ells.

Navega feliçAquest apunt pretén ser la meva contribució a que no parteixin amb el mateix nivell. La llengua no cobreix una multitud de pecats crims.

Espero que això serveixi per contrarestar la propaganda del botxí assegut a una taula amb els que ha intentat eliminar varis pics i amb tots els medis possibles, fins i tot els il·legals.

A un altre apunt dono més detalls de la trajectòria de Microsoft amb el seu navegador excloent.

Foto: del web de la Generalitat de Catalunya, a una plana datada el 08-05-2003.

Compartir

Entrada anterior
Guadalinex i Ubuntu
Entrada següent
iPods molests (2)

3 comentaris. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.