Quatre navegadors i un criminal

A la llista de traducció del KDE arriba un missatge proposant participar a una taula de navegadors amb el Konqueror:

T’escric per convidar-te a les III Jornades sobre el català a les noves tecnologies (http://www.softcatala.org/jornades/, 14, 15 i 16 d’abril del 2005, UPF, Estació de França), concretament a la taula rodona sobre navegadors en català. (…)

Aquesta taula es farà el dia 14 d’abril a les 18.30-19.39/20.00. En aquesta taula en principi hauria l’IE, el Firefox, l’Opera, Konqueror, i Epiphani, i potser algun navegador de Mac (si és que n’hi ha en català). Es tractaria de fer una presentació de 10 minuts amb 5 minuts de preguntes amb el públic. Podríem decidir que tothom fes la presentació de 10 minuts, i després asseure a tots plegat per a què el públic fes preguntes i es pogués fer un minidebat.

Antecedents

Els autors de l’IE han posat tots els medis per eliminar a la resta de navegadors, i ho han fet de forma prou bruta com per ser condemnats per abús de posició de monopoli.

Firefox, el navegador derivat de Mozilla i NetscapeLa condemna –finalment aigualida per l’administració Bush– no ha servit de gaire, perquè només han deixat de pressionar barroerament a la indústria perquè no instal·lés als PCs nous un Netscape que ja no existeix.

La situació actual

El més perillós i subtil continua: botar-se els estàndard web i aconseguir que els webmestres facin webs que només funcionen amb els «estàndard seus» (l’oxímoron va entre cometes).

El resultat és una discriminació sistemàtica i diària per tots els internautes que no som clients de Microsoft. Tenim vetada l’entrada a molts llocs, per motius de filiació empresarial. Un pic superada la discriminació per raça, sexe o religió, aquesta, la de filiació corporativa, cada pic agafa més força, almanco a la Ret i de la mà de Microsoft. Només els més inquiets resisteixen la pressió. La resta es deixa portar i acaba abandonant els navegadors que no són l’Explorer, perquè viure discriminat no és fàcil ni virtualment.

El català als navegadors

Mas i BallmerEn quant a la llengua, no oblidem que la traducció al català és una cosa que només van fer quan no quedava més remei: els altres navegadors (Konqueror, Mozilla) ja estaven en català. La traducció era un incentiu prou potent per no usar l’IE i resistir la discriminació, però per posar-hi remei, la poderosa Microsoft va aconseguir ajudes públiques per traduir el seu navegador i sistema operatiu. Entre tots vam pagar la solució a una greu trava per aconseguir els seus objectius de dominació absoluta del web. Mentre, la feina de traducció del Konqueror (l’Equip de traducció al català de KDE) i Mozilla (Softcatalà) és de voluntaris que treballen de franc.

La taula rodona dels navegadors en català

Per si tota aquesta promoció no bastés, ara també tenen cadira a una taula on podran promocionar el seu navegador. Ho faran al costat dels que sí respecten els estàndard, no discriminen a ningú, i sobreviuen a pesar de l’asfíxia que Microsoft continua practicant contra ells.

Navega feliçAquest apunt pretén ser la meva contribució a que no parteixin amb el mateix nivell. La llengua no cobreix una multitud de pecats crims.

Espero que això serveixi per contrarestar la propaganda del botxí assegut a una taula amb els que ha intentat eliminar varis pics i amb tots els medis possibles, fins i tot els il·legals.

A un altre apunt dono més detalls de la trajectòria de Microsoft amb el seu navegador excloent.

Foto: del web de la Generalitat de Catalunya, a una plana datada el 08-05-2003.

Compartir

Entrada anterior
Guadalinex i Ubuntu
Entrada següent
iPods molests (2)

3 comentaris. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.