L’edició Softcatalà de l’OpenOffice.org i Mallorca

La pantalla d’inici de l’OpenOffice.org (OOo) 2.0.2 portarà la bandera del Principat a la pantalla d’arrancada. En veure-ho a la llista per a parlar d’aquests detalls de la localització de l’OOo, m’ha semblat que calia aportar-hi experiències útils, com a mallorquí, sobre com aconseguir la màxima difusió d’aquesta edició de l’OOo arreu del territori .CAT. Hores d’ara sembla que no interessen gaire, les experiències.

La situació actual

He vist com ajuntaments de Mallorca que ja tenien demanat el .CAT l’han aturat per no voler problemes vist el renou que han fet des del diari El Dia del [fin del] Mundo. El posaran en marxa, però quan la tempesta passi. I mira que el .CAT és ben curós, sense cap relació territorial com la que sí té la bandera de les quatre barres.

Imaginau que a l’UIB recomanen usar l’OOo per què està en català i és programari lliure –fa temps que s’hi va darrere. Que el baixin des del mirror de l’UIB mateix. Si en arrancar-lo alguns hi veuen la bandera del Principat –també d’altres coses, però és la oficial del Principat– podeu posar-hi mesions: la noticia sortirà a l’«Inmundo». Que s’aixecaria prou polseguera que, de moment, aturaria algunes iniciatives de migració. Potser la de l’UIB també. Amb un nou build i tot el que calgui, però el renou ja hauria fet mal.

De moment no té solució

La resposta del Jordi Mas [1] és que fem la nostra versió mentre dubta que sigui cap problema a Mallorca. Que de moment no poden renunciar-hi. Sembla que és la motivació, per alguns.

Objectiu d’aquest apunt [4]

Just aviso que aneu alerta a l’hora de recomanar la descàrrega de l’OOo des de Sofcatalà. Els illencs ja sabem qui hi veurà la bandera del Principat i qui un símbol informal de la llengua. Tot plegat ja és prou complicat perquè suposa la migració programari lliure des de productes molt consolidats, el Microsoft Office. No és qüestió de pegar una passa endavant i dues enrere per una qüestió de símbols –del tot prescindibles al programari, trobo.

Arguments contra la proposta de llevar la bandera

Tal com deia en encetar aquest apunt, m’he posat dins aquest jardí [2] perquè pensava que a Sofcatalà estan interessats per què la seva feina es pugui aprofitar al màxim dins el territori .CAT. Quan he dit que no m’ho semblava perquè em feia l’efecte que ni tant sols donaven crèdit als meus arguments, un membre destacat del projecte ha aclarit que tot plegat és una interpretació meva personal i que està encantat d’aclarir els meus errors. La meva interpretació és la d’algú que viu a Mallorca, veu que passa, ho explica i argumenta. Si algú no ho vol creure des del continent, això sí és una interpretació personal que no canvia la realitat exposada. Si volem una versió que no ens doni problemes, caldrà que la fem –fet i fet és el que també han donat com a solució.

L’OOo dins les distribucions de GNU/Linux és un altre cas

La conversa segueix. Sembla que el Jesús Corrius [3] sí entén que pugui haver-hi problemes amb la bandera. No puc enllaçar el seu missatge perquè encara no és als arxius. El seu missatge és aquí. Recomana aconseguir-lo d’altres bandes. També s’ofereix amablement a preparar una versió sense bandera, en cas de voler-lo distribuir a molta gent. ÿs veritat que l’OOo en català de les distribucions de programari lliure contenen edicions pròpies. ÿs el que passa a la Debian, per exemple, i no hi he vist mai cap bandera. Però el detall no em permet rectificar el meu avís de dalt, en negreta –i objecte d’aquest apunt–, car moltes persones que usen el Windows van fins el web de Softcatalà per a devallar-lo.


[1] Coordinador de Softcatalà.
[2] El fil comença aquí mirant d’esbrinar el motiu de la bandera. Tots els missatges lincats a l’apunt permeten seguir-lo a partir d’allà. La conversa continua en el moment de desar aquest apunt.
[3] Responsable del projecte de l’OOo.
[4] Aclariment del 18-05-2006 perquè ja hi ha qui li troba objectius destructius a l’apunt, què li farem. Poso subtítols per tal d’ajudar a entendre què em passava pel cap en estructurar el text; que enllaçar i esmentar els arxius d’una llista pública no és per a perjudicar a ningú sinó perquè les seves opinions també siguin visibles, tenguin pes en llegir això. Em sap greu si hi ha qui s’enfada, però per jo els arguments i objeccions amb un pes raonable estan per damunt les normes morals. –per a entendre què vull dir amb moral, recoman cal escoltar els filòsofs que van venir no fa gaire a la ràdio.

Compartir

Entrada anterior
RSS al Diario de Mallorca
Entrada següent
Identificant on és el problema

13 comentaris. Leave new

  • Les barres groc i vermelles en aquest cas no són una bandera d’un determinat lloc.

    Les barres groc i vermelles en aquest representen la llengua catalana. No només el català del principat sinó de Mallorca, de València, de Castelló, d’Alacant, d’Andorra, i molts més llocs …

    Les barres són part de totes les banderes de les comunitats que formen els països catalans.

    Si no vols les barres per representar la llengua catalana, quin altre símbol proposes ?

    Respon
  • ÿs un debat recurrent. No l’he seguit a la llista de Softcatalà, però en faig aquí uns apunts. ÿs millor prescindir de la bandera comuna que fer-ne tres versions autonòmiques, amb senyeres particularistes de poca o nula història. En concret, el drap oficial de les illes Balears és de fa quatre dies, una solució d’estira-i-arronsa entre els qui la volien llisa -la cultura- i els qui la volien amb banda blava/morada -el caciquisme-. Crec que aquesta batalla ja ve dels enfrontaments entre Ciutat i Part Forana. Els forans duien la senyera primera -representava una sèrie de drets garantits per la monarquia del moment, comuna a tot el país- i els ciutadans feien servir la versió localitzada, amb l’afegitó de la banda amb castellet. Però la bandera autonòmica que tenim ara, amb un quarter inspirat per la dels EUA, és un invent aberrant comparable o pitjor encara que el “llum” de Llucmajor o la “mà” de Manacor. Si una distribució de programari la du, no la vull, sembla que dugui virus. A més, si el puntCAT -territorial o no, metafòric o literal- és un factor de cohesió lingüístico-cultural [ras i curt, nacional], és una passa enrere “localitzar” excessivament amb tot de banderins autonòmics. Em recorda això del “català de les illes” que tant li agrada de repetir a la senyora Umbert…. Simplement, no cal.

    Finalment, prescindir de la bandera es pot interpretar com a renúncia, similar a la de la Viquipèdia quan va deixar-se de dir “en català” per no haver-se de dir “en català/valencià”. O com a símbol de normalitat: http://ca.wikipedia.org és prou clar. Tanmateix, no ens hauria d’acomplexar gens ni una mica el que digui la premsa d’extrema dreta. Si remuga, millor.

    Respon
  • Reconcec que m’ho miro des de la perspectiva del principat, però em sembla que això és una polèmica del tot estèril.

    A mi no m’ha costat massa trobar com diverses institucions culturals balears no tenen inconvenient en mostrar les quatre barres com a associació del català:

    * http://www.gobmallorca.com/ Grup Ornitològic Català, fa servir les quatre barres per identificar la versió en català de la seva pàgina web

    * http://www.ocbweb.org/ Obra Cultural Balear, té les quatre barres al seu escut

    * http://www.simfonica-de-balears.com/ Orquestra Simfònica de Balears. Utilitza les quatre per identificar la versió en català de la seva pàgina web

    * http://miro.palmademallorca.es/espanol/index.htm Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca. Utilitza les quatre per identificar la versió en català de la seva pàgina web

    * http://www.fbmusica.com/ Federació Balear de Bandes de Música i Associacions Musicals. Utilitza les quatre per identificar la versió en català de la seva pàgina web

    Fins i tot el propi govern de les Illes Balears fa servir les quatre barres com identificador del català:

    * http://ibdona.caib.es/ Conselleria de Presidència i Esports del Govern de les Illes Balears. Utilitza les quatre per identificar la versió en català de la seva pàgina web

    * http://consum.caib.es/ Portal del Consumidor del Govern de les Illes Balears. Utilitza les quatre per identificar la versió en català de la seva pàgina web

    Sincerament, no veig el problema d’utilitzar les quatre barres per identificar el català. Fins i tot a Andorra mai ha estat un problema; l’únic lloc on tradicionalment ha estat un problema és al País Valencià per part de la gent que no defensa la unitat de la llengua.

    Respon
  • Quim: t’ho mires des del Principat. La bandera és el que dius o un símbol, de la càrrega importantíssima que no importa esmentar aquí, la sabem. Les dues interpretacions són lícites, no es tracta d’una qüestió científica ni tècnica que permeti anàlisi absoluts. Les meves precaucions són envers els que, si volen i a Mallorca, poden fer una interpretació que no ens convé gens. Ho dic a l’apunt: això és per avisar del que pot passar, aneu alerta amb els que ho interpretaran malament.

    Aquest és l’objectiu d’aquest apunt, encara que hi hagi qui li cerca altres intencions destructives (més detalls als arxius de la llista de localització de l’OOo a Softcatalà).

    Xavier: Sí, fer-ho des de la perspectiva del Principat marca molt 🙂

    En comptes de webs, pots mostrar-nos algun altre programa que la posi a un lloc on mostrar símbols, l’«slpash screen», i no com a selector d’idioma a un botó? Que sigui del tipus del que ens ocupa, generalista, com l’OOo.

    Dels webs que mostres n’hi ha que la tenen com a símbol. Són de llocs que no tenen cap inconvenient amb la bandera catalana i les meves precaucions no van per llocs així –ho dic a l’apunt.

    No visiten aquests llocs, ni tant sols els hi agraden, les persones que posaran el crit al cel i significaran un problema pels nostres objectius de la difusió de l’OOo en català –persones que fan feina i han d’usar allò que els hi diuen, no el que volen.

    Perquè al web del Govern? ÿs un selector d’idioma que haurà quedat d’altres èpoques, quan manaven altres persones. Jo parlo del problema ara, després del que he vist amb el .CAT. Webs que veste’n a saber quan fa no es toquen, no la veig als llocs que sí han canviat des de que es va acabar el pacte de progés. Bé, es pot saber de quan és:

    $ wget -S http://www.caib.es/subdominios/img_dominis/cat.gif

    [...]

    Last-Modified: Wed, 03 Jul 2002 06:49:32 GMT

    Respon
  • Sí entenc que el Principat i el centralisme que representa, és mal vist arreu dels Països Catalans. I entenc que cada comunitat té una bandera. Però d’alguna manera necessitem un símbol que ens uneixi i ens fagi reconèixer que som l’un al costat de l’altre i no l’un contra-sobre-sota de l’altre. Quin pot ser aquest símbol ?

    El que veig és que mai tothom està prou content. En aquest cas un símbol que motiva a la gent del Principat, i que pot fer que molta gent l’utilitzi, mou recels a Mallorca i pertant estiguem perdent una part de gent que també voldria utilitzar-lo.

    He buscat casos semblants entre l’espanyol, l’argentí i el mexicà. Però tampoc no he trobat cap comparació útil.

    En tot cas cal dir, que el nou OpenOffice.org és una maravella!

    Respon
  • Quim: no se quin símbol pot ser. Millor que una bandera no perquè té massa càrregues. No cal posar-lo al programari, no costa res que sigui un poc neutre en qüestions que no tenen res a veure amb el programari.

    Respon
  • Benjami, ja t’he dit que ho veia amb la perspectiva del principat i que no pot ser la correcta. Tampoc no sé la rellevància d’aquestes institucions i si són representatives o no. Ara bé, tampoc no neguis que l’Obra Cultural Balear utilitza d’una forma ben representativa les quatre barres: dins de l’escut de l’entitat. No se si és una entitat important o no, desgraciadament ho desconec. I, d’altra banda, també t’ho dic: si tu com a persona que viu a Mallorca diu que això és un problema et crec. No vull posar en dubte la teva paraula… valga’m déu de voler fer això!

    Respon
  • Xavier: Per entendre’ns, l’OCB és com l’Omnium Cultural de les illes. Gràcies per la confiança 😉

    (per cert, estic content que aquesta història hagi servit per què algunes persones del Principat puguin descobrir la feina que fan des de l’OCB a Mallorca)

    Respon
  • Quan són feines no professionals, no vull dir mal fetes sinó sense cobrar monetàriament, sempre s’ho cobren d’una altra manera. La més habitual és allò que “qui ets tu, amb qui has empatat, per a criticar-me?”

    Respon
  • Respon
  • Després de reseguir el debat de la bandera en diversos fòrums i blogs, crec ser el primer català del Principiat (soc de Manresa) que està d’acord amb l’opinió d’en Benjamí. A veure si puc aportar algun argument per recolzar-te!
    Per veure la importància que té la bandera com a símbol, només cal que pensem en el cas contrari. La bandera espanyola s’està intentant eliminar com a símbol en molts ajuntaments catalans, ens molesta veure-la onejant, algú que la porti al cotxe és considerat un feixista, la super-bandera espanyola que oneja a Madrid ens sembla una mala manera de gastar els diners, però és motiu d’orgull la senyera que va cobrir el Camp Nou convertint-se en la bandera Record Guiness.
    Així doncs, estem en contra de la bandera espanyola, però no dels castellano-parlants (a ningú, espero, li passa pel cap expulsar-los de Catalunya). Acceptem que la gent parli en castellà a Catalunya, però no que ens passegin la bandera pels nassos.
    En la meva feina, de vegades em toca col·laborar amb gent de tot l’Estat. Si veuen que tinc tot el programari traduit al català, els fa certa gràcia. Veure el CAT a la matrícula del cotxe no els en fa tanta i tenir una senyera apareixent per la pantalla…, prefereixo no saber-ho.
    Així doncs, si els no catalanoparlants poden acceptar sense problemes que utilitzem el català per parlar per telèfon amb la família, com a llengua en els nostres ordinadors, etc. però la senyera els pot molestar, haurem de decidir entre considerar l’ús del català com un fet normal (i tenir l’OOo sense la senyera) o convertir l’ús del català en una reivindicació constant (i baixar la versió política d’OOo).

    ÿnims, Benjamí, segueix enriquint el debat!

    Respon
  • Gràcies, Joan!

    ÿs curiosa la càrrega de la bandera a certs llocs, en certs moments. Ens han enfonyat tantes humiliacions amb la espanyola, sobretot anys enrere, que avui ens molesta. Però a certs llocs. L’he posada –sense adonar-me’n de cap contradicció ni militància política– a qualque web com a icona de botó per a seleccionar l’idioma. Era això, una icona, un botó junt a d’altres. Una eina. Però a un xandall o el coll d’un «polo», converteix la prenda en una cosa política. Bona, la frase:

    haurem de decidir entre considerar l⿿ús del català com un fet normal (i tenir l⿿OOo sense la senyera) o convertir l⿿ús del català en una reivindicació constant (i baixar la versió política d⿿OOo)

    ÿs el que fan a llocs com l’OCB, reivindicació política i cultural. Per això l’usen com a part de la seva imatge. Cal fer-ho a l’OOo? ÿs un paper que d’interpretar un lloc de localització de programari? Ho han respost: forma part de les seves motivacions. No importa mesclar programari amb política. En el cas del programari lliure necessitam el suport de tots els colors polítics!

    Per la seva situació a un lloc on posar-hi símbols, veig l’splash de l’OOo (la finestreta d’arrancada) més com el coll d’un «polo» que no pas una eina, un botó, per a seleccionar l’idioma català. La primera versió, amb la senyera llarga i horitzontal que em va fer arrancar el debat, semblava una balconada.

    Respon
  • jo crec que el simbol, ja és que sigui en català , penso q és l’important. Tampoc és imprescindible que en el “splash screen” hi hagi la bandera…Per cert felicitats pel teu bloc benjami

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.