Actualització 07-11-2005: plana «Introducció al món del Programari de Codi Obert» publicada al web de la IBIT per «posar les bases del tractament que rebrà el tema en la Jornada».
A la Fundació IBIT organitzen una jornada amb el títol «Models de negoci basats en codi obert». Es farà el dia 15 al Parc BIT i cal confirmar l’assistència. A la plana de l’IBIT hi trobareu tots els detalls.
En vista de les discrepàncies cada cop més grans, sobre qüestions fonamentals, que hi ha entre la comunitat del codi obert i la del programari lliure, estaria bé que la jornada reflectís les diferències.
Sobre les diferències, en Ricardo Galli en va fer un bon resum al seu blog: «Software libre vs “open source”». Al web europeu de la Free Software Foundation també miren d’aclarir-ho:
[…] El término “Open Source” se refiere a tener acceso al código fuente. Pero el acceso al código fuente es apenas un pre-requisito para dos de las cuatro libertades que definen al Software Libre. Muchas personas no entienden que el acceso al código fuente no es suficiente. “Software Libre” evita caer en esa confusión.El Software Libre se presta a menos abusos
Desafortunadamente, muchas compañías han comenzado a llamar sus productos “Open Source” cuando algunas partes del código son visibles. Los usuarios compran este software creyendo que están adquiriendo algo “tan bueno como GNU/Linux” ya que alega seguir los mismos principios.
No debemos permitir que los vendedores de software propietario abusen del entusiasmo de las personas de esta forma. Como la marca registrada “Open Source” ha fracasado, no hay forma de evitar el abuso que se hace posible por la confusión mencionada.
[…]El Software Libre proporciona valor adicional
A diferencia de Open Source, Software Libre proporciona una filosofía y no apenas un modelo técnico para desarrollar mejor software. Las compañías pueden aprender a beneficiarse de la filosofía y la experiencia del Software Libre.
[el darrer destacat és meu, ja que a la jornada parlaran de models de negoci]
Una altre plana de la FSF Europe parlen dels inicis de l’«Open Source», una història que coincideix amb l’explicada a la Wikipedia. A la Wikipedia hi trobareu un altre article comparant els dos projectes, «Open Source vs. Free Software».
2 comentaris. Leave new
Trackback manual
Las confusiones y mitos difíciles de aclarar
Retroenllaç manual: Els que parlem dètica no hem de callar.