Guia d’Ubuntu per novells

Pantalla d'entrada a una sessió d'escriptori d'Ubuntu GNU/LinuxSi fa poc que uses Ubuntu, aquí trobaràs cromos interessants: http://desktopos.com/ubuntu-starter-guide/

Des de com instal·lar el reproductor de Flash i Java fins escoltar arxius mp3 passant pels DVDs, posar en marxa el BitTorrent o veure les dades del Windows des del GNU/Linux. Són coses de les que poc a poc es pot prescindir a mida que s’usen programes lliures que els fan oblidar, però que si d’entrada es tenen, sempre fan més suau la transició.

Bé, tampoc cal oblidar del tot. Tens tot el dret a fer p2p i veure els DVD. En quant al p2p per mor del cànon que pagues amb cada CD i DVD verge. Encara que qualque missèr digui el contrari, la llei et permet usar-los per fer còpies privades fins i tot quan no has comprat l’original. Pel que fa als DVD, perquè bé que els has pagat, tant els discs com el maquinari lector. En aquest cas, el programari reproductor és obert però no lliure perquè les patents ho impedeixen. Passa el mateix amb els mp3. Cal pagar per fer-los sonar, però un detall a la llicència permet usar-lo en privat sense passar per caixa.

Entrades relacionades

6 Comentaris

 1. Uoooooooooooooo Benjamí, com va l’ubuntu? Val la pena fer el canvi, o només si tens 2 ordinadors, i ho poses al més peque?

  Merci!

  Jun!!!!!!!!

 2. Un dubte, baix linux existeix qualque programari que serveixi per fer sonar decentment un dispositiu MIDI??? (programari + samplers per el programari)…

  i una altre cosa, on podria mirar si acepta ja scaners de diapositives primefilm??¿?

 3. Uns simples afegits:

  * Hi ha el format lliure OGG-Vorbis. Per si algú no el coneix, ve a ser el mateix que un mp3 però sense passar _mai_ per caixa.

  * Per a més informació sobre el que es pot fer amb les xarxes p2p i el que no Las mentiras más famosas sobre la pirateria, de David Bravo.

  Els que tengueu dubtes els podrieu demanar a La Bulmailing.

  PS: Disculpau tant link… 🙂

 4. Jun: Ubuntu sempre està bé, darrere hi ha un GNU/Linux i amb el runrun Debian, que és prou bo en quant a seguretat, actualització i instal·lació de programari. Ells hi posen el valor afegit d’una instal·lació prou senzilla i suport amb el programari escollit. Per exemple, no em va costar gens trobar al seu web què fer per posar en marxa la tarja de xarxa sense fils SMC 2632W V2. Pel demés, és un GNU/Linux amb Gnome i basat en Debian (estructura, sistema apt per instal·lar-hi coses).

  Potti: mira per http://www.linux-sound.org/ (MIDI Software a l’esquerra) i http://www.midi-howto.com per fer-ho sonar. Com diu en Toni devall, la llista bulmailing també et pot servir pels dubtes que vagin sorgint.

  Toni: Gràcies pels aclariments. Justament Ogg està entre les coses que deia que fan oblidar, en aquest cas al mp3 😉 Molt bona i recomanable, la conferència d’en David Bravo! Mem si aviat tenim enxarxada la que va fer a Mallorca.

 5. Moltes gràcies Benjamí!!

  Ara ja estic pegant una ullada a tot això però fins d’aqui un parell de dies no podré provar res. Més que res fins que hem tornin la Xeremia midi! Ja veurem que tal!

  Millor la resposta aquí que la que m’han fet a la Bulmailing..! :/

 6. Pingback: El Blog d'en Potti

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.