Faig mentories altruistes sobre tecnologia digital perquè m’agrada compartir els coneixements que he fet en trenta-set anys de professió.
Fer mentories em permet seguir actiu fent una cosa bona per a la societat, cosa que m’inclou; si ajudo a la creació de noves empreses i contribueixo al canvi de model econòmic del nostre país, tots tenim més possibilitats de tenir nous projectes interessants –jo també.
Fer de mentor m’obliga a posar a prova els meus coneixements, teories i mètodes sobre el que sovint repeteixo: tot allò que pugui ser software serà software (programari, pensalla).
Innovació: qualsevol cosa que deixi de ser una cosa qualsevol
Jorge Wagensberg a Si la natura és la resposta, ¿quina era la pregunta?
Qualsevol cosa convertida en software deixa de ser una cosa qualsevol. La digitalització és una oportunitat esplèndida per a innovar, perquè gairebé tot és per a fer. Quan ajudes algú a fer quelcom que no existeix, la quantitat de reptes és enorme.
Les sessions de mentoria són molt interessants. Mentre les faig, sovint penso que la majoria d’empresaris no voldrien pas fer tot això que diem que cal per aconseguir un mínim producte viable per quelcom que encara no és software. Fet i fet, tot plegat explica per què no és fàcil per mi trobar feina; la majoria vol contractar algú per a seguir fent el de sempre. A les entrevistes, la majoria d’empresaris troben que puc ser-los-hi útil quan necessitin un canvi important cap a digital, però encara no és el cas dels llocs de treball pels quals m’he presentat. Per això, també, m’agrada fer mentories altruistes; em permeten contribuir a sacsejar les zones de confort que frenen el nostre futur.
La COVID-19 m’ha fet descobrir les mentories altruistes. El confinament va fer que es convoquessin hackatons per a trobar remeis digitals i m’hi vaig oferir de mentor. Els resultats varen ser prou bons i vaig cercar com podia continuar. Un altre mentor em va recomanar la plataforma Barcelona Digital Talent, i m’hi vaig inscriure. Les trobades solen ser amb persones que volen desenvolupar el seu talent digital i cerquen com.
Altres peticions de mentoria han sorgit perquè hi ha gent que es planteja un canvi cap a digital del seu negoci. Solen dir-me que fa temps que em llegeixen al blog, a les xarxes, darrerament també el podcast i que s’han decidit a convertir quelcom en software, ja que la seva zona de confort ha deixat de ser-ho sobtadament –o col·lapsarà aviat– per mor de la pandèmia. Demanen ajuda, cosa que ens porta a les sessions de mentoria.
A un capítol de podcast vaig esmentar que feia mentories altruistes i les darreres setmanes m’han escrit un parell de persones per si també en podíem fer. Que haver-ho dit hagi cridat l’atenció, em porta a escriure ara aquest apunt de blog.
Si voleu que parlem, a la pàgina de contacte hi trobareu la forma de reservar una videoconferència d’una hora.
Després de gairebé mig any he conegut prou gent amb la mateixa predisposició: fer quelcom digital nou. He pogut veure que hi havia persones amb afinitats importants, i els he presentat per si volen fer equip. El talent és essencial. Crec que en sortirà qualque startup.
Per a convertir quelcom en software, no cal ser informàtic. Basta tenir la visió digital, una cosa que cal cultivar perquè el nostre entorn no fa que brolli sola –de moment. A l’hora de desenvolupar el nou producte caldran informàtics, és clar, i més coses que raono a les mentories.
No puc entrar en detalls dels projectes –ni tan sols presentant persones afins– per una qüestió essencial de confidencialitat; sovint es tracta de productes digitals completament nous. Tampoc no m’he trobat dos projectes sobre el mateix producte, perquè hauria de renunciar al segon per motius ètics. Crec que calen més mentors.
Els projectes suraran? No ho sabem, encara, però l’experiència ens farà més àgils en quelcom tan essencial, per al nostre futur, com ho és la tasca convertir en programari tot allò que pugui ser programari.
Imatge: per Aaron Burden a l’Unsplash