Un 71% dels programadors usen programari lliure i un 54% el té en producció. Ho van demanar a 5.000 bitòlegs de 116 països. No tenc gaire més detalls ni els $ 3.500 per a llegir les 29 planes de l’informe d’IDC, però m’ho ensumava, i així ho vaig explicar a un altre apunt: els empresaris se n’adonen abans de les injustícies del programari privatiu perquè han de pagar molts doblers en llicències carregades de condiccions inacceptables.
L’estudi també diu que el programari lliure és la tendència a llarg termini més significativa des dels anys 80, quan va començar el xou privatiu massiu que marcà els 90 i avui encara dura. En defensar el programari lliure, sovint botava qualque col·lega granadet, instal·lat, dient que això no podia ser i que era una febrada més, com tantes altres que al ram havien acabat en no res. Caldrà que s’empesquin una altre objecció enllaunada. O que es jubilin, com el Gates.
El 29%
Suposo que dins el 71% n’hi ha molts que no fan programari per a vendre llicències privatives. El gros dels bitòlegs que programen ho fan per a us de l’empresa que els contracta i no pas per a vendre.
Els fabricants de programari per a vendre llicències són una part petita del 29% i sol estar enfora físicament. Estan ben oposats al programari lliure, i ho fan saber amb més estudis convenientment orientats a cops de talonari. Els pocs del nostre nostre racó de món també hi estan en contra, però en comptes de pagar estudis diuen que no acceptaran el programari lliure fins que no regalin cotxes.
Aquests fabricants, tots, cal que es preparin com el Gates, perquè «el programari lliure reduirà significativament les oportunitats de la indústria durant els propers anys». A IDC en diuen indústria, però cal llegir-hi «industria de llicències privatives», perquè «la indústria» de programari tindrà més oportunitats. El programari és una cosa d’ús massiu, i cal esperar més oportunitats per als professionals locals a mida que puguin participar en qualsevol detall de la producció, una cosa fonamental ara vetada per «la indústria de llicències privatives».
Possiblement el 29% també té una bona quantitat de programadors amb Microsoft Visual Basic. Són fàcils d’identificar perquè solen tenir a prop un llibre que diu .NET a la portada. Ja se sap: si es fa feina amb les MS-eines, cada 10 anys cal refer un bocí important, i ara toca passar de Visual Basic a .NET. En diuen «passar-ho» perquè dir «refer-ho» causa vertigen, i fins i tot els més fidels poden experimentar pensaments pertorbadors.
Cal un estudi?
Cal reconèixer que aquests estudis tenen un mercat d’amants de les enquestes i les xifres que en surten. No tothom té la mateixa agilitat innata i necessita paperassa cara que diu IDC o Gartner per adonar-se d’allò que està passant, per palmari que sia.
El programari lliure és l’estat natural de la cosa. La situació actual és obscura i inacceptable a mida que es té més coneixement, una cosa que encara estem fent en el cas del bit. Fet i fet, és una llàstima que anys enrere ni Gartner ni IDC tinguessin paradeta, perquè avui seria divertit llegir-ne qualcun dient que la impremta per a produir llibres científics de lliure accés és la tendència a llarg termini més significativa des de que va sorgir la escriptura. Que el nou panorama reduirà considerablement les oportunitats de poder dels monjos de monestir. Aleshores les coses anaven més poc a poc, així que toca gaudir del moment perquè passarà en una generació. I que els copistes de monestir s’emprenyin tant com vulguin.
—
Vist al blog del Jordi Mas.
3 comentaris. Leave new
Suposo que en el primer paràgraf volies dir “les injustícies del programari privatiu”, oi? 🙂
😀 miro de rellegir menys perquè canvio massa coses, i després passa el que passa. Gràcies per l’avís, Rafael!
[…] No, un PC amb GNU/Linux. Un sistema operatiu que és programari lliure. Segons un estudi recent d’IDC, és la revolució més gran a llarg termini que ha tingut la informàtica des dels 80, i com a informàtic només uso això. […]