Todos.es per Mallorca (2)

La campanya todos.es m’afecta:

  • Està pagada amb els doblers dels contribuents, els meus i els teus, si tens etiquetes d’Hisenda amb el teu nom i DNI.
  • Vull que la Ret triomfi, però només si és lliure i diversa.
  • També faig feina en la divulgació de les bondats de la Xarxa.

todos.es amb el lema modificatEn saber que todos.es venia per Mallorca, al novembre, vaig dir que la campanya està mal feta i que un dels patrocinadors estava posant la seva contribució al pensament únic bític, aquell que diu que cal ser client de Microsoft per moure’s per la Xarxa, perquè el seu web demana Explorer i no funciona bé en altres navegadors.

De la mateixa manera que vull una Societat Civil on no sigui obligatori ser membre de cap partit per moure’s, treballar, estudiar i badar, demano una Societat de la Informació on no calgui ser client de Microsoft per a fer el mateix, però en virtual. ÿs molt retgirador que la campanya todos.es demani cap filiació per activa o passiva.

Globalsys patrocina todos.es a Mallorca, com explicava a l’apunt de novembre, i ahir el soci copropietari i Gerent de Globalsys, César Maestro, presumptament va escriure-hi un comentari que confirma el perill que té la campanya.

Aquí teniu el comentari signat per César Maestro (l’original està a l’apunt):

Vete al validador y prueba www.globalsys.es
En www.globaliza.net ya lo arreglaremos es cuestión de dedicarle un rato.

Y respecto a Windows, prefiero lo malo conocido que lo bueno por conocer, si ya es dificil enseñar el manejo de un ordenador con windows a los visitantes de la campaña todos.es, imagínate con Linux.
Es muy facíl criticar y hablar por hablar pero a dia de hoy windows es mas barato que linux.
Un cosultor de linux cobra la hora a cojón, te monta una aplicación que ha encontrado gratis y que no es interoperable con otros sistemas y de la garantia ni hablar.

Linux tiene sus cosas buenas y malas al igual que windows, el objetivo es la convivencia entre ambos sistemas y pensad que los intereses que mueve a uno y a otro son los mismos.

Por cierto podeis hacer una prueba en el formulario de contratación de globalsys con IE6 y con Firefox y podreis comprobar que los cálculos de total de ¤ de los módulos a contratar, Firefox no lo soporta y no los suma, este, entre otros, son problemas que nos encontramos. y por mucho ruido que se haga, la tecnología de IE6 es muy, muy superior a la de otros navegadores, imaginaros IE7 lo que traera.

He provat els llocs al validador. Globaliza.net es veu pitjor que al novembre, però continua amb el certificat d’IQUA. Globasys.es té un botó de W3 que se l’hi escau tant com a jo una medalla de la Orden de San Hermenegildo.

Globaliza.net:

  • El validador diu que té 79 errors (finestra nova, 54 K).
  • Potser falta el contingut a la part central de la plana? (finestra nova, 62 K).
  • Al novembre almanco es podia llegir qualque cosa (finestra nova, 117 K).

Globalsys.es:

  • El validador diu que té 7 errors (finestra nova, 54 K).
  • El menu de la dreta, ja ha de sortir així? (finestra nova, 85 K).
  • Konqueror mostra una mosca d’errors a la cantonada i en fer clic diu de què van (finestra nova, 36 K). E-Business en serio?
  • Què fàcil és posar un botó w3c i què guapo que fa! (finestra nova, 127 K). E-Business en serio.

Publico aquí la resposta al comentari, és massa llarga per usar la secció de comentaris del blog.

Disculpau la llargada, però deixar-les anar pontificant és molt ràpid, però argumentar-ho no tant –cosa que en César diu que no faig: «Es muy facíl criticar y hablar por hablar».

César: L’argument más vale malo conocido no és d’aquells que fa avançar la humanitat, precisament, sinó la butxaca dels que ja estan situats. Si és el teu cas i et conformes amb el malo conocido, aleshores possiblement parles de GNU/Linux d’oïda i això explica moltes coses. Jo sí he treballat anys en Windows i ara en GNU/Linux, els conec bé tot dos, perquè faig feina en això des del 82. Si també penses que Windows és dolent, no quadra l’admiració que expresses per l’IE al darrer paràgraf. Però no és important, amb el temps he aprés que la coherència no és el que caracteritza als defensors del Windows.

Si voleu promocionar Internet, Windows és el responsable de que n’hi hagi que se n’afluixen, d’això de connectar-se. Es el que té ser cosa mala coneguda.

Tots els escritoris són apuntar-i-clicar, és tant fàcil d’usar l’un com l’altre. Els meus fills han començat a usar informàtica en GNU/Linux i l’altre dia de pagés no sabien fer una copipastada en un Windows perquè aquesta acció, tant fàcil a simple vista, és més complicada en Windows. Però més enllà de ca nostra, s’han fet estudis d’usabilitat i no diuen pas que Windows sigui més fàcil. Aquí un estudi seriós. Algunes frases:

“The usability of Linux as a desktop system has been experienced as nearly equal to Windows XP. A couple of tasks were, in fact, easier and faster to solve on Linux”, “The majority of the test participants enjoyed working with the Linux system […]”. The report also reveals that “80% of the Linux test participants said they would need a week or less in order to feel as competent on the tested computer system as with their current system”.

(Cal tenir en compte que l’estudi és del 2003 i des d’aleshores Windows no ha canviat, però KDE ha tret un parell de versions que el fan encara millor)

No se de quins consultors parles. Ho faré per mi (i no m’agrada la paraula consultor): venc serveis basats en GNU/Linux i cobro el mateix per hora que abans –per cert, més barat que el vostre. Haig de reconèixer que les meves factures ara pugen més, val. Passa que ara tenc tot el control a través del codi i puc vendre coses que abans no. Clar que el resultat tampoc és el mateix. Un anàlisi superficial reduccionista podria ser «aquest cobra això per un Apache i jo això altre per un IIS», però el meu pot incloure personalitzacions a l’Apache que tu no pots fer a l’IIS, perquè no tens el codi –dels mòduls tampoc.

També dius que no hi ha interoperabilitat, però no és veritat. Això, el tema del preu… repeteixes el que Microsoft diu i que està prou contestat i debatut. Aquí només una resposta, per que puguis contrastar. Va bé informar-se de més fonts que no pas només Microsoft. Internet ho permet.

En quant a la garantia, si ets informàtic saps que totes les garanties i el suport estan en el codi. El programari lliure no és un producte sinó un coneixement de tots, la comunitat. No ens surt de franc perquè hi penquem moltes hores fent-lo i millorant-lo, o no existiria. Les matemàtiques també són un coneixement patrimoni de tots. Qui dóna suport amb les matemàtiques, Déu el Creador? Només si es té fe. Sí, com era la definició de fe? Me la sabia en castellà: «Fe es la expectativa segura de las cosas que se esperan, la demostración evidente de realidades aunque no se contemplen» (Hebreos 11:1). Exacte, just el que cal per confiar amb les garanties del codi tancat del programari privatiu. Passa que sóc un poc ateu i per això, cercant garanties, estudio el codi dels programes lliures. A sobre, després puc vendre suport, així els detractors podreu dir que cobro un cojón. Però en el fons em conformo amb el preu per pregunta que cobrava Microsoft al 98.

Per cert, aquests preus me’ls van enviar en fer una pregunta de l’Exchange Server. Em va costar 21.000 Pt + IVA que em diguessin que era un error conegut i que es resolia a la nova versió que sortiria en un mes –i que em van dir que havia de comprar, deixant al client penjat tot aquell mes (cal dir que vaig aconseguir-la de franc després de queixar-me fort, superar varis no, i amb la factura de 21.000 Pt com a insult). Evidentment, ara uso Postfix i quan tenc problemes miro el codi. Si algú vol suport, a 126 ¤ la pregunta, puc donar la resposta en vers, si es vol així per fer més agradable la experiència.

Dir que Windows i Linux tenen coses bones i dolentes, és el mateix que dir que la llibertat i l’esclavitud tenen coses bones i dolentes. Sí que ser esclau és més terrible que usar Windows, no és una analogia exacte, però serveix per il·lustrar la contradicció.

Per a fer-se una idea del nivell d’esclavatge, més subtil, pensa que tot el que facis amb els seus programes no és tant teu com quan ho feies damunt paper. Era (és encara, afortunadament) el suport per tot el coneixemen de la humanitat. L’ha portat fins als nostres dies amb prou eficàcia. Jo puc llegir el que va escriure el meu repadrí. Podran obrir els teus .DOC, .PPT i .XLS i Access, els teus besnéts? Només si a la família compreu totes les versions d’Office dels propers 150 anys. Això és ser esclau, per jo. ÿs similar al que passava amb les societats feudals segles enrere: mai no es podia passar sense l’amo, per qualsevol intent de propietat, sortia qualque dret –com el de cuixa.

Per tot plegat, els nostres objectius coincideixen tant com els dels amos feudals i els seus fidels vs els dels cooperativistes republicans. Comunistes, ens diu el vostre feudal major del regne (aquí més).

De renou, tot el que faci falta. Avui vivim millor gràcies a que a generacions anteriors en van fer amb els feudals. Entenc que als feudals interessi no semblar-ho i que vulguin fer veure que tot és el mateix. Bonic intent, però serà que no.

El que dius de l’IE em fa pensar que et mous en un cercle limitat en el que no hi ha, entre d’altres, cap expert independent en seguretat ni gaire webmestres amants dels bons CSS o dels estàndard web, això que fa més fàcil la seva feina i és socialment just (a la Societat de la Informació) perquè no exclou a ningú. Estic pensant en experts en seguretat de la talla de Schneier, per exemple. Aquí un dels seus darrers comentaris sobre la cosa. Per webmestres coneguts, n’Arnau o en Diego. Als seus blogs es pot veure què opinen de l’IE i del Firefox.

El problema dels cercles reduïts és que lleven agilitat perquè no es miren tots els costats (recorda, jo sí he treballat anys amb Windows i he fet ASPs, i usava l’IE). En quest cas, ni tant sols et planteges si els teus càlculs usen coses no estàndard que només funcionen en l’IE. I si proves els estàndard, què passa? També pots calcular, veritat?

A naltros no ens deixaran pas dir res, a la campanya todos.es; ja està tot repartit. Però afortunadament encara no cal ser client de Microsoft per dir-hi la meva a Internet, això que volen promocionar. En Ricardo també ho fa al seu blog.

(Il·lustració: adaptació del logo de la campanya todos.es)

Compartir

Entrada anterior
Cantants de karaoke milionaris?
Entrada següent
El 23F a La 2

4 comentaris. Leave new

  • Habrá que preparar alguna manifestación/queja cuando vengan por aquí.

    Respon
  • He dado con tu artículo y no he podido resistirme, estás muy equivocado, y me sorprende que estés tan desinformado y seas tan parcial, a no ser que tu fanatismo no te deje ver otra cosa.

    Las empresas desgraciadamente se mueven por cuota de mercado y en la actualidad el navegador explorer representa al 94% de ese mercado, desarrollar para otro navegador tiene un COSTE, que se contempla o no dependiendo de la importancia del navegador. Las empresas del sector no son clubs de amigos de Internet. Son empresas, y están en crisis y me temo que ya NADIE puede asumir el coste que supone desarrollar para 4 navegadores. Aparte de tener que comprometer funcionalidades y código que muchos navegadores no soportan y explorer si, especialmente DOM, CSS y DHTML. Te puedo dirigir a miles de artículos, serios, no partidistas (¿Sabes inglés?) que hablan de lo mucho que les falta a todos los demas navegadores para soportar lo que soporta el explorer en esos ámbitos.

    Yo no estoy defendiendo el Explorer ni digo que sea bueno, simplemente digo que no hay otro que lo use el 94% de la gente. Cuando firefox tenga un 15% de cuota (ni la tercera parte de la que tenía Netscape en sus buenos tiempos), Las empresas de desarrollo de Internet no tendrán mas remedio que buscar total integración con él también.

    El W3C no es precisamente un argumento, es lento decidiendo estandares, se ha marcado muchos depropósitos y está al servicio de manos negras en Silicon Valley. Ej: designar SVG como estandar de vector graphics (Adobe Systems), cuando Macromedia había propuesto Flash (Que por cierto la licencia es libre), hacía años, y de hecho es el estandar “de facto” sin necesitar a W3C para que lo certifique.

    Imaginate que hubiera un consorcio que decidiera los estandares de la tecnología del automovil. Si el ABS, por poner un ejemplo, no fuera un estandar, porque el consorcio no es más que una mafia al servicio de muchos intereses, ¿Criticarías a los fabricantes que lo utilizaran?.

    Tengo más aún. La campaña de comunicación TODOS.ES ha sido financiada por empresas privadas en un 70%, entre cuyas aportaciones hay 2000 linux boxes para la tercera edad y colectivos desfavorecidos, ¿vas a lanzarte a la calle a atacar la iniciativa?. Está claro que el fanatismo no es bueno para nadie, ni para defender el software libre, que yo defiendo a muerte, de hecho colaboro en 3 proyectos de software libre en sourceforge, por cierto, 1 java y 2 Windows, que también hay software libre para ese OS. Yo creo que tu lo que tienes es un pique muy grande con la empresa GlobalSys, porque crees que son esbirros de Bill Gates y tu necesitas de una víctima cercana para descargar tu fundamentalismo. Y no te das cuenta de que tu SI que eres un peón en la estrategia Linux de grandes corporaciones como IBM, ORACLE, PEOPLESOFT…etc. De hecho voy a hacer una denuncia: El software libre a traído un montón de intrusos al sector, hay empresas que dicen ser de software libre, y son 3 aficionados que cobran 10 millones de pesetas solo por integrar aplicaciones que se han bajado de internet gratis. Cuando hay empresas que desarrollan sus propios productos y cobran mucho menos por integrarles, y NADA por las licencias.

    GlobalSys da unos servicios en alquiler que funcionan sobre unos servidores Windows, pero ese es su problema, ellos pagan sus licencias, no las pagan los clientes ni tampoco les obligan a usar el explorer para usar su producto, que es crossplatform (en teoría). De hecho si llamas por telefono te dirán que si quieres que tu portal lo soporten otros navegadores, especifiques los que quieres, con un pequeño coste añadido. Dile a un cliente que su portal lo soportan todos los navegadores pero cuesta el doble. El cliente tiene total derecho a decidir si quiere pagar por navegadores que no usa casi nadie.

    Como todas las empresas, lo único que hacen es sobrevivir en esta crisis y pelear para poder contratar a programadores como tu.

    Respon
  • José Alonso: veig que escrius gairebé el mateix al blog d’en Ricardo (comentari 11) però signant com a JJ. Ho dic perquè el que se’t respon allà segueix el fil. Aquí aniré a pams:

    No és gaire fi, això d’encetar argumentacions tractant a l’altre costat de fanàtic per, a continuació, mostrar els genolls vermells de massa arrossegar-se darrere dels arguments del dobler i les Megacorp. Està vist que als ferits de multinacionals i els seus ekekutivos agrrrresivos us posen, aquestes pràctiques que han provocat sonats judicis –i condemnes– per abús de posició. Però per jo –i molts jutges de països democràtics– són criminals. Si sóc fanàtic d’alguna cosa és de la diversitat i de la llibertat, i amb molt d’orgull. Aquest paràgraf és per situar d’on venen els respectius fanatismes.

    Sobre el cost afegit en desenvolupar per 4 navegadors, és un engany que alguns usen per cobrar més pel mateix web. També pot ser ignorància i poc ofici… no vull veure males intencions on només hi ha ignorància. No costa més fer-ho un pic però ben fet, amb ofici. Aquí en parlo (paràgraf que comença amb «ÿs molt fàcil fer un web que respecti els estàndard»).

    La veritat, es el primer pic que escolto que IE té millor suport per DOM, CSS i DHTML que Firefox. Estaria bé veure aquests «miles de artículos, serios, no partidistas». Els passes? –si haguessis llegit aquest apunt veuries que llegeixo en anglès, sí, dalt. No importa que n’enviïs milers, basta una selecció dels millors. Passa què fins ara només havia llegit tot el contrari a llocs com ara webstandards.org. El trobes prou neutral? Pensa que han fet browsehappy.com! A veure si resultarà que neutral per a tu = defensar l’IE. Perquè per dir el que has dit, cal estar molt desenfocat, el concepte de neutralitat també, sol anar junt. Però em quedo en el benefici del dubte, a l’espera d’una selecció entre els «miles de artículos, serios, no partidistas». Si pot ser els poses aquí, així els veurà més gent.

    Quan les empreses facin que els webs funcionin amb Firefox serà una bona notícia perquè aleshores estaran pensades pels estàndard i no pel Firefox, perquè aquest navegador respecta els estàndard. Quan no els hi quedi més remei (motiu expressat per tu) serà perquè alguns hem lluitat molt per aconseguir-ho, que un navegador respectuós amb la diversitat per fi està triomfant. Per a tu és evolució lògica de mercat, però dalt ja dic per on trobo que van les respectives fílies.

    Que el WC3 no sigui un argument ni tant sols mereix resposta, està prou clar per qui vol saber la seva història i tracectòria. Ets tu qui hauria d’argumentar totes aquestes greus acusacions que llences des del desconeixement de coses tant bàsiques com ara que el Flash no és lliure: la llicència de Macromedia prohibeix que ningú faci cap player. Es depèn d’ells per veure Flash. Per això, perquè a Macromedia no li surt de la punta de l’ànima, els usuaris de GNU/Linux en PowerPC (un xip amb molt futur) no tenen player. No basta amb alliberar les especificacions, cal que tothom deixi que faci de tot: generadors i reproductors. Adobe ho fa –amb el PDF també. Ara pots dir que els usuaris de PPC tindran player quan arribin al 15% i cremar un poc més d’inciens al Deu Mercat… a la llibertat i la diversitat que serà possible amb SVG, que la bombin, no? Idò jo estic amb els que treballen per que algú que fa coses privatives no s’en surti, com la W3C –i digue’m fanàtic.

    De la financiació privada de todos.es i dels «regals» no em refio gens ni mica sense més informació. El poc que he vist a Mallorca no m’agrada, i si ho critico no és per cap fixació amb ningú que ni conec, sinó amb el veig que fa escandalosa i ridículament malament algú que s’enganxa a una iniciativa pública = de tots = meva també. Si el que està a la vista està així, per una regla de tres m’imagino les cuques què hi ha devall les catifes dels despatxos. He cercat més i he trobat coses recents (especialment el comentari) amb un to de venedor de cotxes de segona mà que provoquen vergonya aliena –encara que potser t’agrada, són pràctiques empresarials d’un estil… un estil. Quan faci bé les coses que estan a la vista, també ho diré. Ho he fet altres pics.

    De les acusacions d’intrusisme, hauries de donar noms i detalls, com estic fent amb aquest cas, o no tens credibilitat. Perquè fent més regles de tres, d’entrada dius coses que jo se, en primera persona, per la meva feina, que no són com les expliques. No em refio de la teva percepció. Un portal que va amb tots els navegadors no costa ni un cèntim més. Això, que em contractin a mi, com dius, i ho sabran 🙂

    No estic en contra de les empreses, sinó de la falta d’ètica, del poder desmesurat en mans de quatre Megacorp i dels que els defensen. Aquests darrers em fan més llàstima que res, pobrets, potser es pensen que hi arribaran.

    Respon
  • A http://weblog.bitassa.net/arxiu/2004/11/30/76/ > comentari 7, l’autor del comentari 2 (dalt) diu que no he publicat el comentari 2.

    A partir d’ara, per aquest fil aplico la primera llei de Murphy sobre les discussions 🙂

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.