En Jakob Nielsen parla de seguretat informàtica al seu darrer Alertbox. Diu que no es pot traslladar sempre als usuaris la responsabilitat de defensar-se, sinó que és la tecnologia qui ha de canviar per defensar-los.
Dóna tres motius per pensar que l’educació dels usuaris no és la solució principal:
- La seguretat informàtica és prou complicada per la majoria.
- Posa la solució a les espatlles de qui no toca. Quan hi ha una separació entre la tecnologia i la gent, cal adaptar la tecnologia i no les persones.
- Mentre posem la seguretat en mans dels usuaris, Internet no avançarà com toca perquè s’està creant alarma i rebuig.
Desmunta l’analogia que diu que al món real també cal tancar les portes amb pany perquè ningú no entri. Explica que la Xarxa no és com el món real, on tancar la porta protegeix contra lladres comuns, però no serveix de res si qui vol entrar és el KGB. Només llocs com CIA estan preparats per endemeses d’aquesta casta i a base de llogar experts. Al món virtual, un petit forat de seguretat posa en perill milions d’ordinadors de qualsevol lloc del planeta. No es tracta de protegir-se de la delinqüència local, sinó de quelcom més complicat que sovint només és comprensible per experts en informàtica.
A continuació dóna alguns consells bàsics per a tenir el sistema actualitzat automàticament. De moment és el més fàcil pels usuaris finals.
Afegeixo que també ho és usar sistemes operatius com GNU/Linux, que per filosofia i mètode de desenvolupament fan més complicat explotar els problemes de seguretat que hi surten.
Imatge de MyWord.info