Són moltes les utilitats de X-Window (o X11) a un Apple. Des de poder usar un caramull de programes gràfics lliures, fins a canviar força l’utilitat del teu ordinador. Per exemple, si el vols veure ‘volar’ pots instal·lar Fluxbox, un administrador de finestres minimalista i prou elegant per un macquero. Amb ell, Firefox + Thunderbird i OpenOffice.org, podràs fer gairebé tot el que s’usa amb un ordinador, l’andròmina multipropòsit del moment. Que no és poc, vaja.
Apple explica com instal·lar i configurar X-Window a ordinadors amb MacOS X. Ho fan a la secció per programadors del seu web i donen prou detalls tècnics… que poden fer recular als maqueros no informàtics. Es tracta de triar només la part on explica com s’instal·la i configura. No tenc cap Apple per comprovar-ho, però sembla que és fàcil:
X11 is available as an optional install on the Mac OS X v10.3 (Panther) CDs. Run the Installer, select the X11 option, and follow the instructions.
[tall]The Installer puts X11.app into /Applications/Utilities. Simply double-click to launch. Congratulations! You now have an X11 environment running on your Macintosh.
A la configuració expliquen detalls interessants com ara activar el X11 forwarding (reenviament de X11). Serveix per usar programes X11 a través de la xarxa de casa i Internet. L’invent és prou potent com per canviar la forma d’instal·lar i mantenir els teus programes i dades:
Si estàs davant un altre ordinador diferent a l’Apple on has instal·lat l’X11 i tots els programes gràfics, amb el reenviament pots usar-los a distància. En cas de tenir varis ordinadors, no importa que instal·lis l’OpenOffice.org a tots, per exemple, ni que escampis documents per totes les màquines. Així, bastarà que facis còpia de seguretat de les dades i configuracions de l’ordinador que serveix programes X11. Amb rsync les còpies poden ser per xarxa entre ordinadors o discs, així t’estalvies pèrdua de dades per mor d’avaries de maquinari. Quan no estàs a casa, basta que trobis un ordinador amb X11 (un altre MacOS X, un Linux, FreeBSD o UNIX) i podràs arrancar qualsevol programa del teu Apple –això sí, caldrà una bona canonada perquè la cosa gràfica pesa un poc. Un Mac Mini abandonat a qualsevol racó de casa pot convertir-se en un servidor ideal –i barat– de programes X11.
4 comentaris. Leave new
Hola Benjamí, una curiositat: sóc valencià…
Em pots dir el significat de l’expressió
per mor que fas servir molt i que sols te l’he escoltada a tu??
Merci…
Cubells: Et copipastejo de l’entrada «mor» a l’Alcover Moll:
Reeees… que cony de X11. Si tens un Apple, necessites un un sistema com toca.
I si ets un poc masoca, també hi ha altres opcions.
P.S.: Benjamí, no tinguis cap problema en corregir el comentari si he posat els enllaços malament, que no tinc ni puta idea d’HTML, jo.
P.S.2: Voldria veure la cara d’en Cantallops si veu això 😀
Pau: arreglat. Faltava qualque «a href». D’acord, està clar que es pot posar un GNU/Linux complet a un Apple… però si el nucli Darwin és codi obert, la part gràfica X11 és lliure i MacOS X ve carregat de programari GPL i per tant lliure (CUPS, Samba…) gairebé no queda res privatiu important a l’Apple, no? 🙂