El secret de la balearització

Sovint principatins em comenten que Mallorca està urbanitzada fins l’extrem. I dominada pels alemanys. Dels alemanys en fan molts acudits. No vénen perquè tenim molt ciment i massa alemanys, diuen.

Bé, a continuació explicaré un dels secrets més ben guardats pels mallorquins. Potser no hauria de fer-ho, però tanmateix això no ho llegeix ningú.


Tenim llocs trampa pensats només per a vosaltres, els turistes. Són molt barats perquè els pugueu contractar quan sou joves i sense pressupost. Al viatge de fi de curs, si pot ser. Us marcaran anys. Quedareu amb una imatge negativa de Mallorca que difícilment esborrareu; tant que ho provareu tot abans de tornar a Mallorca: Cancun, Platja d’Aro, Playa Bavaro, La Manga del Mar Menor, Llavaneras, Hammamet, Phuket, Camaguey, Segur de Calafell, Ipanema, Comarruga, Malvarrosa, Marina d’Or i sobretot Menorca.

Mentre trescau pel món, els espais rurals i les platges sense urbanitzar són –gairebé– només per a mallorquins.

En el cas dels principatins, hem aconseguit que penseu que només trobareu espais naturals a Menorca. És on soleu anar quan trobau que ja toca anar al que en dieu «ses illes». Estem en conxorxa amb els menorquins, fixeu-vos-hi: mai cap menorquí no recomana Mallorca. Saben la quantitat d’espais naturals que tenim a Mallorca, però no en parlen fàcilment.

Als llocs trampa mallorquins hi hem posat hotels vulgars a dojo, «cuina internacional», botigues de barrets mexicans, sangria barata servida en poal, estrangers amb sandàlies i calcetins, molt ciment i una concentració poc habitual d’alemanys.

El tema alemanys és important. Cal que trobeu qualque cambrer, bidell o venedor de gelats que només parla alemany, perquè en tornar ho explicareu als amics. Per assegurar-nos la fama de tant en tant sancionam establiments que només retolen en estranger, car sabem que sortirà al Telenoticies de TV3 i tendrà ressò entre vosaltres: «mira, això què diuen a la tele és talment allò ens va contar l’Oriol de les seves vacances. L’illa ja és dels alemanys!».

A TV3 mai no explicaran, per exemple, que la majoria de vins mallorquins estan etiquetats en català –i molts només en català— però tindran totes les càmeres que calgui per a filmar un pot de salsitxes Frankfurt made in Mallorca retolat només en alemany. Si és un cas d’urbanització il·legal, en faran un 30 Minuts i tot. Sempre coses negatives. El Buenafuente no perd pistonada a l’hora de fer acudits d’alemanys a Mallorca. I on sol anar? A Eivissa. La seva audiència pensa «per alguna cosa serà». Fins i tot les teles i ràdios estatals ens ajuden a mantenir el secret dels mallorquins.

Però el muntatge té un forat. Cap als 50 oblidau aquelles primeres experiències acompanyades d’acne hormonat i tornau. Escèptics i amb colesterol, però tornau. Aleshores, amb més criteri (o no, car no sempre edat és sinònim de criteri), llogau un cotxe, tresqueu i descobriu els racons dels quals havíem aconseguit allunyar-vos. Hi trobareu més principatins, estrangers i forasters que han superat la quarantena –fixeu-vos en el doble sentit que aquí té la paraula «quarantena». Haurem compartit amb vosaltres els nostres espais naturals només uns 15-20 anys, i no els 40-50 que hauria suposat aquest mateix descobriment al viatge de fi de curs.

Ja és alguna cosa.

Llegiu (o no) el llibre «A peu per Mallorca sense veure el mar» del Josep Maria Espinàs. Hi explica, al 2005, la seva sorpresa en trobar una Mallorca inesperada després de ser una víctima més de la nostra eficaç trampa per a turistes. El secret funciona fins i tot amb persones tant cultes com l’Espinàs. Per a llevar-se el capell, no ho trobau?

Compartir

Entrada anterior
Fonts Liberation
Entrada següent
Test de mallorquinitat al Facebook

24 comentaris. Leave new

  • Faig una petita contribució al parany 😛

    Te puc assegurar que aquest cap de setmana que estic passant a Bonn me sent com a casa. Totes les cartes dels restaurants en alemany? Keine probleme (i això que en teoría no en sé, però la fam motiva molt). Gent rossa amb els ulls clars per tot? Super, així és més fàcil cridar l’atenció, normalment de forma positiva. Mig litre de weissbier, bratwurst mit sauerkraut und kartoffeln? Nyam nyam. Igualet que a Can Picafort només és que aquí en lloc de posar taules i cadires que tuden molt d’espai tothom seu a uns bancs llargs que resulten més eficients i socialment interessants 😀

    P.S.: Així sense pensar-ho gaire, quin aeroport diries que té un biergarten: el de Palma o el de Köln/Bonn?

    Respon
  • Guillem, has dit «parany», se t’ha escapat! Mem si es pensaran què a Can Picafort parleu un català selecte 😛

    PS: l’aeroport de Palma, supòs. I si non e’vero e ben trovato 😉

    Respon
  • LOL, LOL, LOL, benissim.

    Respon
  • Aquests tòpics catalans sobre Mallorca ja eren ben vigents fa almenys 30 anys, quan tots defugien Mallorca però acudien en massa a les massives festes de Sant Joan (que consti que jo hi vaig anar 3 vegades). La millor mostra de balearització (però pitjor) és la costa del Maresme. La meva primera visita a Caldetes o a la platja d’Arenys em va fer enyorar, per dir una cosa, S’Arenal. Pero, psst, mantinguem en secret els encants de Mallorca.

    Respon
  • ..festes de Sant Joan a Ciutadella, em referia.

    Respon
  • Geococcyx, no et confonguis. Allò de Caldetes i Arenys és talent industrial de gent feinera, austera imaginativa, de paraula i cristiana a un país on mai no hi ha ha manat el PP, una cosa que a Mallorca no podem dir 🙄

    Respon
  • Fa anys que ho sospitava. Bé, ara que ja he passat la quarantena (observa que t’he captat la subtilesa) potser que faci un pensament i em decideixi per a fer-vos una visita.

    Una cordial salutació des des continent.

    Respon
  • Molt bon post, Benjamí.
    He disfrutar de llegir-lo i me sent totalment i dentificada en tot el que dius.

    Respon
  • Res, Benjamí, res… fins que no feu com aquests no em crec res:

    “La justicia indemniza a un hombre porque en su hotel había muchos alemanes”
    http://www.absurddiari.com/s/llegir.php?llegir=llegir&ref=14703

    😀

    Respon
  • El secret de la balearització…

    Sovint principatins em comenten que Mallorca està urbanitzada fins l⿿extrem. I dominada pels alemanys. Dels alemanys en fan molts acudits. No venen perquè tenim molt ciment i massa alemanys, diuen. Bé, a continuació explicaré un dels secrets mé…

    Respon
  • Per al·lusions, des de Menorca…

    Volia felicitar l’autor d’aquest bloc però hi ha coses que s’han de dir, perdonau, amb una mica d’ironía.

    Mallorquins: Si voleu catalans vos en podriem deixar uns quants però a s’Agost, que és quan mus en sobren. Açò sí, voltros mos podrieu enviar uns quants turistes de bicicleta, d’aquests tan bons de “tot s’any”.

    Es que ho voleu tot!

    Catalans: ja es pot canviar Macarella per Manacor, gairebé no notareu la diferència!

    Salut

    Respon
  • Menorca: ets menorquí, segur. Cap mallorquí no s’excusaria per usar ironia 😉

    Segur què voleu ciclistes? Abans de comprar-ne cal que sabeu que no existeix per a molts el concepte empatia amb la resta d’usuaris de la carretera.

    Respon
  • De quina editorial dius que és el llibre? 😆

    Respon
  • Enguany serà bon any. Crec que aquest estiu no tendrem tant de trui.

    Respon
  • Respon
  • Molt bon article.
    ÿs molt cert que hi ha un desconeixement enorme de Mallorca per part de la gent del Principat. Fins i tot fa sentir vergonya al·liena. Aquí també hi contribueix la sempre impagable feina que fa TVres.
    Jo ja estic preparant la vinguda a sa roqueta. Fa anys que vaig descobrir aquest secret tan ben guardat!

    Respon
  • Se t’ha oblidat comentar ses queixes des hostelers sobre s’estacionalitat del nostre turisme, per què els madrilenys també caiguin a sa nostra trampa 😀

    Respon
  • Millor així, mes per noltros. Bon article !
    PD: amb resposta al que dius del ciclistes, també “topiquetges” una mica, però s´enten per on vas.

    Respon
  • Serafí Lliteres Maçanet
    5 de desembre de 2011 16:29

    Sincerament, a Mallorca si lleves 2 o 3 raconets queda ben poca cosa i més si ets dels que fan excursions (d’Eivissa ja ni en parlaré). Altra cosa és Menorca que si que és una passada de lloc. Talaiots cuidadíssims, platges verges a punta-pala, gent tranquil·la com la que un temps hi havia a Mallorca, monuments en perfecte estat… En canvi a Mallorca cada vegada hi ha més brutor, contaminació i en general una cosa que m’emprenya molt: poc civisme. Dels llocs que he visitat n’hi ha dos que hi tornaria amb els ulls clucs: Menorca en general i Girona en particular. El civisme i netedat de la gent d’aquests dos llocs és brutal.
    Pel que fa al tema dels alemanys mai m’han fet nosa, no estic en contra de cap col·lectiu, això si, sí volem recuperar un bon nivell de vida de Mallorca se n’haurien d’anar de l’ordre de 100.000 persones com a mínim. Però s’ha de dir que la culpa de tot el que passa a Mallorca és dels Mallorquins, ni més ni pus.
    P.D.:Per cert us ensenyaré una forma per saber si les platges estan molt o poc construïdes. Agafau una postal i si la platja és veu en direcció des de la mar cap a l’arena la platja sòl ser verge, en canvi si és veu en direcció contrària (o sigui que la postal es veu des de l’arena cap a la mar, segurament a darrera l’arena estarà farcit de pisos, urbanitzacions i/o hotels. Au! 😉 .

    Respon
  • Serafí Lliteres Maçanet
    5 de desembre de 2011 16:33

    Per cert jo no generalitzaria amb els principatins, parlaria més de la gent de grans ciutats (pixapins, panets…) ja que son gent amb tendència a anar als llocs marcats i tenen por d’investigar. Au! (aquest apunt és per si hi ha qualque ciutadà per aquí XD ) .

    Respon
  • Bon article. A més es un fet matemàtic que, encara que als mallorquins ens pugui semblar el contrari, la costa catalana i en general el litoral mediterrani peninsular es troba molt més urbanitzat que el litoral mallorquí. Es cert que tenim punts àlgids de la balearització, però la costa, considerada en el seu conjunt, està molt lluny del nivell d’urbanització de Catalunya. Gràcies a entitats com el GOB i la col·laboració interessada d’alguns sectors hotelers als que no ha interessat promocionar la competència tenim una costa ntoablement ben conservada.

    Respon
  • T’he llegit amb interes perque soc un català de Mallorca, un mallorquí nat a Barcelona que ha donat el seu temps a parts igual de banda a banda de mar, i no contaré més de mi, però molt me pareix que no has escoltat tot el que diu de Mallorca, Menorca, Ibiza i Formentera, cert que no parlam mai de les Balears si és que no ho fan geograficament, doncs les Balears no han existit practicament mai, tant sols cal repassar l’historia per veure que és un invent d’Espanya. Crec que al principat ens estimen més que nosaltres a ells, podria ser que el motiu és que ells no han escoltat el feixisme espanyol que ells han sabut donar gracies al menorquins per el seu ajut durant la rebelió feixista, com la donaren a Mallorca per el seu ajut en els any que en conduiren a tots al 1714. Tant sols confii que l’indepencia del principat siigui l’anunci de la nostra.

    Respon
    • lluíd,

      No parlo de les Balears sinó de Mallorca. Si dic ‘balearització’ és perquè té aquest nom el fenomen de l’abús en nom del turisme; si digués ‘mallorquinització’ (perquè diuen que és cosa dels mallorquins sobretot) ningú no sabria de què parlo, i trobo que fer-se entendre és una cosa molt pràctica, indispensable àdhuc.

      Et crec quan dius que els principatins ens estimen més que nosaltres a ells, però jo he vist exactament el contrari al llarg de gairebé 50 anys a cavall entre els dos llocs. Suposo que és una qüestió del redol amb qui hom té tractes.

      El que expliques del feixisme no ho entenc, la veritat, perquè se’m fa difícil llegir-ho tal com ho has redactat –possiblement és cosa meva– i no sé què dir-ne. Ho intentaré en un altre moment; gràcies pel teu contrapunt.

      Respon
  • Oido barra!

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.