Després d’anys de topades de morros contra serveis de presumpte atenció al client a l’industria del programari privatiu, ara mai no em canso de veure com es resolen al programari lliure.
Poder xerrar directament amb els desenvolupadors i empaquetadors dels programes; veure com responen amb interès i per una cosa colossal: els hi agrada el que fan.
A jo també m’agrada col·laborar per tal d’aconseguir millor programari, i per això era frustrant intentar-ho amb aquells serveis glaçats d’atenció al client.
El darrer cas ha estat el digiKam i les llibreries del gPhoto que el digiKam empra per a connectar amb la càmera.
La batalleta
Dilluns arribà el nou digiKam, i vaig veure que no connectava amb la càmera. Ja va passar el juny, però a Debian tornaren al digiKam anterior i la càmera va tornar a funcionar. No se si tornaren enrere per això, sembla que el nou digiKam tenia massa errors. La qüestió és que em vaig conformar amb l’anterior i vaig oblidar el tema de la connexió fins dilluns, que tornà amb el nou digiKam altre pic.
Ho vaig contar a la llista de correu d’usuaris del digiKam i el coordinador del projecte, Caulier Gilles, responia tot d’una [1] amb un error conegut al lloc d’errors del KDE –del que en forma part digiKam.
Vaig dir que l’havia vist, però no mirat perquè era del juny i el feia superat. Després de la seva recomanació hi havia posat més esment, i ja ho tenia resolt amb el remei que va trobar un altre usuari de la Debian.
Em podia aturar aquí: la càmera i el digiKam ja xerràven –almanco a ca nostra. Però vaig veure que no hi havia cap error obert a Debian i que per això els usuaris d’aquesta distribució encara arrossegàvem el problema. Vaig dir que enviaria un error a Debian i el Caulier Gilles em demanà que ho fes saber a la plana de l’error a can KDE. Així va ser.
Enviar errors amb la Debian és fàcil: arranquem el programa reportbug
i ell mateix va dient què cal fer. El resultat és un missatge cap al responsable del digiKam a can Debian, i ràpidament acceptaren l’error.
A la plana del ‘bug’ hi podem veure com el situen, agraeixen i finalment resolen. Ahir vaig rebre l’avís que estava resolt, ho vaig contar a la llista d’usuaris del digiKam i el Gilles em va demanar que comprovés que funcionava i ho contés a KDE –cosa que tenia previst fer per tancar el fil que havia obert: «a Debian s’ho miren».
Avui ha arribat el nou digiKam en actualitzar la meva Debian, he vist que funciona i ho he explicat a can KDE.
Eficàcia?
Ara algú podria dir que l’error estava així des del mes de juny i que el model lliure de desenvolupament fa aigües. Ho podeu ben creure; ho diuen fins i tot grans consultores en estudis que cobren a preu de canari jove. Jo dic que vaig avisar dilluns i dissabte estava arreglat. Mentre, altres persones havien trobat la solució pocs dies després, al juny, però no ho havien contat a Debian. Quan són qüestions funcionals cal participar-hi perquè no cerquen els errors com sí passa amb les qüestions de seguretat.
En aquest cas no he fet pas d’informàtic ni he mirat codi, i tot plegat no ha estat pas més complicat que usar el presumpte servei d’atenció al client del programes privatius. Però aquest servei té diferències essencials que són bàsiques per la societat: la col·laboració sense restriccions, entre usuaris i professionals, damunt un bé comú que reflecteix coneixement també comú. Fet i fet, tot comença quan digiKam i gPhoto poden col·laborar, perquè són programes lliures.
—
[1] Ja havia estat així d’eficient un altre pic, ho vaig contar aquí.
5 comentaris. Leave new
Això és massa!!! tinc una casio exilim, mai he pogut fer que el digikam i la càmara parlin, i sempre passava les fotos a ma.
El teu post m’ha animat a anar una mica més enllà, he reportat el bug i ohhh!!! sorpresa!!! hi havia qualcú amb el meu mateix problema i amb una solució!!!! ara ja parlen, hem arreglat un problema amb qüestió de segons i en diumenge, quin servei d’atenció a l’usuari fa això?? ahh i sense tocar una línia de codi 🙂
enGuillem: http://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=108692 😉
(me l’has passat tu pel Jabber, per si serveix per algú altre)
[…] Estem de ratxa: la setmana passada amb el digiKam, avui amb el PHP4. […]
Els bugs m’odien…
Bugs Bunnies xDAl contrari del que diria en Benjamí, a mi els bugs m’odien. Ja en van 3 dels que aviso, i cap dels tres ha prosperat, en tots els casos per passotisme.En el primer i segon cas, es tracta de bugs "nous", que van aparèixer al…
Hebi to panda no blog (copiaferrada del comentari al teu blog): Home, hi ha una diferència entre tu i jo: Ubuntu i Debian 😉
Són models de desenvolupament diferents. Ubuntu té cicles més llargs i Debian viu més al dia, diguéssim: es reporta, s’arregla i arriba actualització al dia següent. No hi ha versions semestrals, és una versió lineal.
Algunes coses s’arreglen amb versions noves d’un paquet que, a distros com Ubuntu, si no posen en perill la seguretat no ho posaran fins la següent versió semestral.
A Debian diuen tenen controls de qualitat visibles per a tothom, ho demana l’estructura a base de voluntaris: http://qa.debian.org/developer.php
I val, ara faré ràbia, però és és casualitat… just avui m’avisen que han arreglat un altre bug que vaig enviar 😛
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=394607
La conversa segueix al blog de l’Hebi.