El vídeo de l’anunci pro seleccions II: el substitut lliure

M’ha escrit un lector de l’apunt anterior. M’explica el seu cas: el va veure codificats en Windows Media Video al web de la Plataforma pro seleccions esportives catalanes i va pensar que era millor usar els vídeos de Google o YouTube. Explica que el meu apunt ara l’agafa sense saber cap a on tirar em demana què recomano.

Aleshores he recordat que tenim el Theora per a fer vídeo lliure. He baixat el vídeo de Google i l’he convertit a Theora. El trobareu aquí:

  1. Qualitat mitja (997 K)
  2. Qualitat baixa (529 K)

Els usuaris del GNU/Linux no tindran pas cap problema per a veure’l, però els del Windows i MacOS potser necessitaran un reproductor més. Recoman el VideoLAN VLC media player perquè és lliure. S’hi diu amb l’objectiu que no importi demanar permís a ningú per a veure imatges a la pantalla dels nostres ordinadors.

El Theora és tant nou i poc conegut que no l’he tingut present en escriure l’apunt anterior. No sabia ni si podria baixar cap vídeo de Google o YouTube i en quin format. M’havia limitat a queixar-me sobre com va la cosa del vídeo a la Xarxa. Però també és ben cert que si no el recordam i usem, el Theora mai no aconseguirà fer-se popular. Per això tot seguit explico com l’he fet.

De Google Video cap a Theora

En primer lloc he escollit baixar-lo de Google, perquè no té cap marca que digui YouTube i no volia provocar cap confusió pensant que s’està veient un vídeo més de YouTube, amb la codificació del Flash. Sembla que Google Video permet baixar els vídeos en varis formats, però el com no és gaire accessible. He trobat una eina minimalista, The All-In-One Video Bookmarklet que m’ha permés aconseguir un arxiu .AVI en un parell de clics mal contats.

L’.AVI és un format contenidor lliure. En el cas del vídeo i l’àudio cal separar la cosa en dues parts: l’arxiu contenidor i la codificació que conté, ço és, el codec. En aquest moment tenim dos codec lliure per vídeo: Theora i XviD, que té alguns problemes legals. Theora usa de contenidor el format .OGG [1], així que dalt descarregareu un arxiu .OGG que dedins duu vídeo codificat en Theora.

Tot seguit he usat el programa ffmpeg2theora per a convertir-lo a Theora. Ha bastat escriure això:

$ ffmpeg2theora NovacampanyaUnaNaciu.avi

Per a trobar l’arxiu NovacampanyaUnaNaciu.ogg. Ocupava 997 K en comptes dels 2,5 MB de l’AVI original. El mateix vídeo baixat –amb l’eina esmentada– de Google, en compresió MPEG4, ocupa 1,8 MB. Theora és prou eficient.

Us animo a que si trobau vídeos interessants els convertiu a Theora abans de publicar-los. A veure si poc a poc aconseguim fer popular l’única codificació de vídeo lliure i sense riscs legals. Hi veig el problema d’ampla de banda que sí donen a YouTube o Google Vídeo; però és sabut que la llibertat usant ordinadors no és el més fàcil, car sovint la llibertat es sacrifica a canvi de comoditats, gregarisme o un «fi que [ja veurem si arriba i] justifica els mitjans». En aquest cas, haig d’escollir entre el problema de l’ample de banda o el problema ètic que suposa necessitar el permís de Macromedia –o l’amo de torn– per a veure vídeo.

Seleccions.org només per clients de Microsoft i Apple

En visitar el lloc em feren recular. Just entrar-hi i em digueren exactament això:

El contenido de la página requiere una nueva versión del reproductor Macromedia Flash. Desea descargarlo ahora?

pantallada completa aquí (s’obre a una finestra nova)

No puc pas descarregar-lo, perquè Macromedia ha decidit que els usuaris de GNU/Linux hem d’usar versions velles del seu Flash Player. D’altres, amb maquinari basat en Power PC, no tenen cap versió! El menú del web de la plataforma no funciona i no vaig poder mirar res, per això no sabia que allà oferissin cap vídeo dins un arxiu .WMV (Windows Media Video) només apte per a clients de Microsoft.

Si volen un substitut lliure aquí el tenen, però servirà de ben poc als usuaris de programari lliure perquè no hi podran arribar, al seu web. Tant difícil és tenir esment pels estàndard tecnològics lliures que van donar lloc a una cosa tant important com Internet?


[1] Quan els arxius Ogg contenen àudio, aleshores el codec és Vorbis. Per això sovint en diem Ogg Vorbis.

Compartir

Entrada anterior
El vídeo de l’anunci pro seleccions
Entrada següent
El proper DaDaBIK té traducció al català

8 comentaris. Leave new

  • M’ha estranyat això que has dit que Theora és l’únic còdec lliure. He estat mirant per http://en.wikipedia.org/wiki/Open_source_codecs_and_containers i n’hi ha uns quants més (XviD o x264, per citar els més coneguts), però segons sembla en alguns llocs poden donar problemes amb les patents… O sigui que potser tens raó.

    Per cert, quant a contenidors, jo prefereixo el Matroska abans que l’OGG/OGM. Ara mateix a CatSub fem servir el contenidor MP4 i els còdecs H-264 (usant x264) i AAC… Hi ha còdecs lliures i programes lliures tant per codificar-los com per descodificar-los, però imagino que deuen tenir problemes de patents. No obstant, si ens passéssim a MKV i Theora i Vorbis, la gent ens assassinaria (la de queixes que ja vam tenir quan vam passar a MP4)… Es veu que el suport d’MKV al Windows és horrible (i a Linux encara ens falta un decodificador de subtítols, no n’hi ha cap que faci el mateix que el de Windows, tot i que n’hi ha diversos projectes en procés).

    I del tema Flash, jo ja n’estic fins als dallonses (amb perdó). El que vaig fer va ser instal·lar el Firefox al Wine i ficar-hi el Flash 9 per a Windows. Per cert, no sé res del tema, però si creant un reproductor alternatiu hi ha problemes amb Macromedia/Adobe, com és que el Gnash existeix? Tinc unes ganes que funcioni mitjanament bé… La versió privativa em té fins als nassos, cada dos per tres es penja o dóna problemes.

    Respon
  • Ereza, tens raó. Potser hauria d’afegir XviD, ho faig.

    ÿs veritat que té problemes legals. Potser perquè usa MPEG4? un codec que té molt renou legal darrere. ÿs cert que la compatibilitat amb MPEG4 està fent que la popularitat del XviD progressi més que no pas la de Theora.

    Però això no vol dir que XviD no sia lliure, i no l’he d’excloure en parlar de codecs de vídeo lliure.

    Això sí, la llibertat del XviD és condicional: fins que els advocats vulguin –i potser als del MPEG4 ara els agafa enfeinats [1]. Amb Theora no és condicional 😉

    Ara modifico l’apunt, gràcies.

    [1] Patents covering MPEG-4 are claimed by over two dozen companies.
    http://en.wikipedia.org/wiki/MPEG-4#Licensing

    Respon
  • Benjamí, es pot aconseguir que el vídeo ogg quedi incrustat al web? Vull dir, que només calgui pitjar “play” i es vegi d’entrada quanta pantalla ocupa la imatge.

    Respon
  • Jaume: ni ho he mirat. Per a conseguir-ho caldria que els visitants tinguessin instal·lat un reproductor amb la capacitat d’inscrustamenta dins una plana web. Un plugin, vaja. En Windows no vaig trobar gaire cosa més que el VideoLAN VLC, i no sembla que faci de plugin pels navegadors: que en escriure about:plugins al Firefox surti a la llista.

    D’ací l’èxit del Flash per a reproduir vídeo: el té molta gent (si Macromèdia vol).

    Potser hi ha qualque cosa en Java, i molta gent també el té, tot i que Java no és lliure tampoc i hi ha qui no el posa per motius ètics. Però es podria deixar les dues opcions: veure o baixar. Potser caldrà cercar un poc.

    Respon
  • Perdoneu per el meu catala, no es gairebe bo 🙂

    Jo utilitzo molt el ffmpeg2theora per passar tots els fitxers de video que tinc (series, video baixats de youtube i googlevideo, etc.). Vaig estar buscant una forma de “empotrar” el OGG al meu blog.

    Buscant, vaig trobar el Fluendo Cortado (1), es un applet de Java que reprodueix el fitxer OGG. A la web de Jorbis(2) podeu trobar exemples i com integrar aquest applet en una pagina web.

    El problema es, com be diu en Benjami, que el Java (encara) no es lliure i a la web de Fluendo diu que amb el Cgjwebplugin (sustitut lliure) no hi funciona encara 🙁

    Jo directament enllaço el OGG amb un link i qui vulgui que s’ho baixi 🙂

    (1) http://www.fluendo.com/products.php?product=applet
    (2) http://www.jcraft.com/jorbis/

    Respon
  • Hi ha un connector del VLC [1] pels navegadors de la família Mozilla, disponible per GNU/Linux, Windows i Mac OS X. Un més que excelent substiut del reproductor del Windows. ÿs el que utilitza el Deomcracy Player [2].

    [1] http://www.videolan.org/doc/vlc-user-guide/en/ch07.html
    [2] http://www.getdemocracy.com/

    Respon
  • Moltes gràcies pel cromo, nocal! A #4 ja començava dient que ni ho havia mirat, i en comptes de llegir el manual que passes em vaig limitar a la plana de descàrregues del VideoLAN, on no hi diu res de plugins %-)

    A la Debian Sid no importa ni afegir cap repositori:

    $ sudo aptitude install mozilla-plugin-vlc

    i a tirar milles. Ho provaré en tenir una estona.

    Respon
  • Les seleccions catalanes un poc m

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.