Herois locals

Josep del Rio és un gironí el guanyador del premi al millor ús de les característiques del navegador Firefox 1.5. L’ha guanyat amb la seva extensió Showcase presentada al concurs Extend Firefox.

En Toni Hermoso Pulido, traductor al català del Firefox, està al dia del que passa al voltant de Mozilla i va comentar la notícia al seu blog. Després, a Sofcatalà, va explicar que un dels guanyadors és gironí.

Dijous passat ho explicaven al Ciberp@is. No se com se n’adonaren. Potser aquest cop ha set Softcatalà, és un lloc conegut i la publicació coincideix més o manco amb el cicle de gestació de cada Ciberp@is: si no han canviat des que hi feia qualque cosa (un article del 1998 escannejat), els dilluns tanquen l’edició del dijous. La noticia dels premis és del dia 3, ningú no se n’adona la resenya de Sofcatalà es del dia 14, el 20 van tancar el Ciberp@is i el 23 surt publicat un article sobre el desenvolupador gironí.

Em demano com se n’adonaren, a El Pais, perquè és molt important que es sabi tot el que es fa localment en programari lliure. Ahir ho deia, justament en Toni Hermoso, i a una llista de correu a Softcatalà.

Les Megacorp del programari privatiu no perden pistonada per explicar la quantitat de «vida» que donen al sector:

La multinacional informàtica Microsoft elaborarà al parc científic de Gardeny (Lleida) programes dissenyats a mida per a empreses del sector agroalimentari, per a companyies de transport i per a administracions locals. Aquesta iniciativa, recollida en un conveni subscrit ahir entre l’ajuntament, la Universitat de Lleida i les firmes IFR Group i Microsoft Business Solutions EMEA, serà pionera a Espanya.

El nou centre investigador, també anomenat software factory (fàbrica de programes), suposarà una inversió inicial d’un milió d’euros i la creació d’un centenar de llocs de treball, va indicar el director general d’IFR, Jaume Iglesias, l’emprenedor lleidatà que dirigeix el projecte. La intenció és que uns 20 estudiants universitaris puguin efectuar beques de formació i que, a partir del tercer any de funcionament, el centre tingui un volum de negoci d’entre 5 i 6 milions d’euros.

El Periódico, 21 de març de 2006

Quan s’expliquen no entren en les qüestions socials: com el poc benefici que arriba a la societat; el molt benefici que suposa, per a ells, que a llocs com la Universitat ensinistrin persones que coneguin bé els seus productes, uns coneixements que no serviran per altres productes; no diuen res de com prohibeixen compartir res, això és, dels contractes non disclosure agreement que els fan signar. Ja torna a la societat el regal que els hem fet a través de la Universitat?

Cal compensar tota aquesta propaganda explicant el que es fa localment amb programari lliure. Que qui hi treballa pot fer el que vulgui amb el que hi aprèn mentre estudia, modifica i millora programes. Exactament la mateixa manera de fer feina i coneixement que tenen els cuiners i que fa que se’ns reconegui com un racó de mon on se’n sap, de cuina.

Dic tot això perquè és una llàstima el desapercebuda que passa pels mitjans importants molta feina local que es fa amb programes lliures. Per exemple, amb el KDE. L’aKademy-es 2006 es va celebrar a Barcelona del 3 al 5 de març. Ni una trista ressenya a cap mitjà important, aquells on sí parlen sistemàticament del que organitzen les megacorp de productes bítics privatius.

No fa gaire a La Farga van parlar del KDE i ho vaig explicar aquí. ÿs veritat que no vaig parlar del Josep del Rio, avui ho compenso. Vaig veure, al lloc Spread Firefox (via blog d’en Toni Hermoso, el dia 8 de març) un nom nostrat, vaig pensar que calia investigar-ho, però van sorgir urgències que passaren davant i ho vaig oblidar.

Tota aquestes persones són herois locals i mereixen visibilitat. Així és com els definia The Economist, i en Llorenç ho explicava al seu blog. Justament citava al Sebastià, del grup de traducció del KDE. Causalitat, he cercat l’apunt del Llorenç –del que no en recordava els detalls– just en tancar l’apunt: posar un títol i un darrer paràgraf per tancar el cercle del títol.

Compartir

Entrada anterior
Bullanga Records s’adapta a les noves tecnologies
Entrada següent
Mallorca en xarxa: Carles Grau, director de Microsoft al territori .cat

4 comentaris. Leave new

  • Bon apunt, Benjamí. Comparteixo el que dius. En enviar-ho a la llista vaig ser excessivament concís, però el meu lament era especialment respecte als mitjans majoritaris del nostre país, com pot ser, per posar un exemple, Diari de Balears o el Periódico (que ja veiem quines preferències té). Avui en dia, els nostres blogs, com fins i tot també Softcatalà o la Farga, estrictament a l’àmbit d’Internet, arriben a un públic encara limitat en comparació amb els anteriors. Per això em va semblar especialment trist que hagin de fer-se ressò des de fora d’allò bo que tenim…

    Respon
  • No estic a l’organització de les Jornades de Campos d’enguany, però em consta que al Diari de Balears se li ha enviat un avís, mem si en fan cas ;). Hem de treballar per deixondir els mitjans dels nostres redols.

    Alguns troben que ens passem a la ràdio per mor massa històries al voltant del programari lliure, però no crec que mai puguem fer prou per compensar el que no fan altres mitjans.

    Respon
  • […] Parlant d’herois locals, en Benjamí fa un comentari sobre la notícia de que al parc científic de Gardeny (Lleida), on Microsoft pretén elaborar programes a mida, em recorda que, encara moltes vegades, els que estem a favor del software lliure hem de sentir dir allò de que “el software lliure està molt bé, però no genera feina (per llocs de treball)”. […]

    Respon
  • […] — [1] Gràcies Pau Rul·lan, Toni Aloy, J. Viso, FriKi, beldar. [2] I un grapat dels de devall usen el codi del nostre projecte, molts sense publicar-lo –la llicència obliga a que també sigui lliure– i ni tant sols mencionar-nos. [3] Uns altres herois locals que sovint passen desapercebuts. […]

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.