Des de la seva columna del Diari de Balears, en Llorenç Valverde tracta la qüestió de les patents de programari des d’un punt de vista no gaire vist als articles que estem llegint aquests dies que precedeixen al desastre.
Dic desastre perquè les aprovaran, hi poso messions. La pressió de la Societat Civil és ben ridícula. No hi ha cap educació sobre el tema, ni tant sols es té clar si interessa i afecta o no. En contrast, la pressió de les Megacorp és gran, sistemàtica i disciplinada. Ells sí que saben l’important que són les patents pel seu compte de resultats. Naltros som més, però en això malauradament no som pas millors ni més vius. La majoria està disposada a cedir la seva llibertat a la Societat de la Informació a canvi de no informar-se o defensar butxaques glaçades. Estem massa afectats per la servitud voluntària. Abans venia de reis, avui no podem dir que no, però cal afegir-hi corporacions. Tenim més amos que mai?
Alguns estan fent tot el que poden i saben dins l’escàs àmbit d’influència que tenen. Tenc la sensació de que no basta, i aquest pic no és pessimisme. Avui en Llorenç s’explica prou bé després de repassar la història de la màquina més gran del planeta junt a Internet, el telèfon. Tots l’usem i ho podem entendre, però quants ho llegiran i en prendran part? Tant de bo siguin molts i puguin aturar el proper abús megacorporatiu.
Repassar totes aquestes històries pot servir per a entendre com, tot sovint, els governs d’arreu han negligit en una de les seves funcions bàsiques com és promoure i protegir la innovació, cedint a les pressions de les grans corporacions. I, de passada, també han negligit en una altra de les seves obligacions bàsiques, com és la de protegir-nos a tots de qualsevol casta d’abús. El sistema telefònic i la ràdio en freqüència modulada són només alguns dels exemples que ha estudiat Lawrence Lessig per avisar d’errors passats que no s’haurien de repetir. Ara mateix, i sense anar gaire enfora, el parlament europeu faria bé d’intentar aprendre d’aquests exemples per a no repetir la història amb les patents de programari.
L’article d’en Llorenç estarà 7 dies al lloc web del diari. Si llegiu això a partir del 8è dia, el trobareu aquí en PDF (l’enllaç s’obre a una finestra nova i són 110 K de no res). Els estudis d’en Lawrence Lessig sobre els errors passats que no s’haurien de repetir són a culturalliure.org.
Si vols un poc més d’informació, visita la secció patents a la columna de la dreta.