Petició per l’OpenDocument

resultat de la meva signatura nº 9.999La cosa ja té dies, però avui he signat la petició per l’OpenDocument als programes de Microsoft. En aquell moment hi havia 9.999 signatures de persones que usen 276.411 ordinadors.

Tot i que a Microsoft poden ignorar-ho i quedar-se tant amples, caldria que hi hagués moltes signatures.

L’OpenDocument ara mateix és la iniciativa més important, en aquest moment, perquè no ens faci falta demanar permís a cap Megacorp per a poder llegir i escriure usant ordinadors. Ni ara ni mai.

ÿs la iniciativa més important, però no la més forta. Ho estem aconseguint un poc més amb altres coses. Per exemple, el web –i no és per tirar coets. Sembla que poc a poc hi ha més esment amb els estàndards i més persones saben apreciar els avantatges dels navegadors que els respecten, com el Mozilla Firefox que ja usa poc més d’un 10% dels internautes –en efecte, no és per tirar coets. Però amb els documents ho tenim tot perdut, ara mateix. Basta que compareu la quantitat d’arxius en formats privatius i lliures que rebeu a les vostres bústies sense demanar cap format, això és, allò que hom i don considera «natural». Si demaneu formats lliures, el buit és la resposta més freqüent.

Si els programes de Microsoft guarden en OpenDocument, tot plegat serà més fàcil. No és la situació ideal, perquè els programes de Microsoft no són lliures. Cal recordar que, encara que guardin i llegeixin formats lliures, els usuaris seguiran sense poder exercir altres llibertats bàsiques: copiar, fer o encarregar modificacions, usar-lo per qualsevol casta de treball i arreu, saber què fa el programa. I si envia al fabricant una relació de les feines fetes? «Dia 8 de 16 a 19h va desar 10 cops l’arxiu ‘fins els collons de l’encarregat.odt’». El podré usar a Cuba? Cal pagar una llicència per també usar-lo al portàtil?

No em puc creure que la majoria trobi natural que ens hagi de fer falta el permís de ningú per a llegir i escriure. Per això, si us plau, encara que siguis un usuari convençut del Winodws i el Microsoft Office, signa la petició. A veure si la xifra puja.

Compartir

Entrada anterior
La blogodecadencia de la blogocosa
Entrada següent
III Jornades de Programari lliure

3 comentaris. Leave new

  • No sé, a mi no m’has convençut: no sóc usuari d’MS Office i, a més, m’és igual el que facin o deixin de fer.
    Em fa l’efecte que si no pugen al carro serà pitjor per ells i no em fan llàstima.

    Respon
  • Rafel: també m’agradaria poder passar-ne perquè hi hagués equilibri. Però l’actual és una situació excepcional d’aclaparamenta del MS Office. Que admetin l’ODF és una forma subtil d’aconseguir l’objectiu final. Justament per això no ho volen fer ;). Si admeten ODF potser hi haurà més persones que diran «ja ho tenc al MS Office, no és gaire complicat usar avui això que diuen aquests». Molts no ho miraran per iniciativa pròpia, potser necessitaran ajuda. Però l’important és que podran usar formats lliures al moment. Després, el canvi cap a un programa lliure serà més fàcil.

    Respon
  • […] Com diu en Benjamí: Si els programes de Microsoft guarden en OpenDocument, tot plegat serà més fàcil. (…) Per això, si us plau, encara que siguis un usuari convençut del Windows i el Microsoft Office, signa la petició. A veure si la xifra puja. […]

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.