Coneixement i programari lliure segons el PP balear

ConeixementActualització el 16-06-2005: El Diputat Francesc Molina i Fresneda, del Grup Parlamentari Popular, ha intervingut a les ponències sobre programari lliure que avui en Ricardo Galli i en Llorenç Valverde han fet al Parlament de les Illes Balears amb motiu de les II Jornadas de Informática parlamentaria. Els detalls són un apunt del blog d’en Ricardo.

Sembla que en Molina vetlla per la propietat intel·lectual de les empreses. Diu que cal protegir-la i que no usar programari lliure és una forma d’aconseguir-ho. I què passa amb la propietat intel·lectual el coneixement dels ciutadans que l’han votat? L’han de llogar a les empreses de programari privatiu? Són les empreses més importants que les persones?

Quan les persones usen programari privatiu depenen, per sempre més, dels productes informàtics de torn per accedir al seu propi coneixement. Sovint els fan empreses que estan molt enfora de les illes. Aquí només es queden els doblers de la instal·lació, qualque personalització superficial i la comissió de venda. N’Oriol Ferran ho explica prou clar i senzill, gens hippie. La propietat intel·lectual continua sent de l’empresa estrangera, que impedeix per llicència que els seus representants usin cap part del codi, això és, «els mecanismes interns» del programa. A l’Aeroport de Son Santjoan poden culejar més la tecnologia americana dels Boeing que qualsevol empresa d’informàtica balear la de Microsoft, que també és made in Seattle. Els Boeing es poden desmuntar, els Windows no. Per llicència, i per això diem que és programari privatiu, carregat de privacions.

Fins no fa gaire per guardar i accedir al coneixement propi i col·lectiu només calia paper i tinta. Bastava comprar-ne un pic. Qualsevol podia analitzar el paper i la tinta, aprendre’n i fer-ne. Puc llegir escrits del meu repadrí sense que hagi de comprar cap nova versió de paper i tinta.

«Qui té el cul llogat, no seu quan vol», fa la dita. Llogarem el nostre coneixement perquè algunes megacorporacions tenguin protegida la seva «propietat intel·lectual»? Ja el podrem usar quan vulguem, el coneixement, si el tenim llogat?

Només demano per la Societat de la Informació i el Coneixement els mateixos drets que a la Societat Civil que ha fet possible la democràcia. Si no puc demanar una cosa tant bàsica a un polític, potser és que tenim un problema més greu del que ens pensem. Si és així deixe-m’ho tot en paper, si us plau. I que les arnes ens siguin propícies.

En Molina també ha dit que Microsoft va inventar les finestres. Ja n’he parlat a aquest blog:

El paradigma de les finestres com a interfície d’usuari ja estava comercialitzat pels Apple i va ser un invent de Xerox. Quants pics surt Microsoft o Windows a la història de les interfícies gràfiques d’en Siegman? La podeu trobar a Google. Fa falta aclarir-ho, perquè a l’article de la SER només parlen de robatoris, primer d’Apple i després de Microsoft, tot igualant-los. Però la història diu que uns van inventar (Apple) i els altres no (Microsoft).

Aquest pic va ser comentant un article de la SER, no de la COPE. El detall serveix per a il·lustrar que la defensa de les megacorporations i/o el tecnoanalfabetisme no té cap color polític determinat.

Apunt original del 8 d’abril:

Al PP de les Illes Balears diuen que per usar programari lliure cal tenir més coneixement:

Molina aseguró que el 50% de la administración autonómica ya emplea software libre en servidores internos del Govern, no en terminales, algo que ve más complicado “porque exige más conocimiento”.

L’article del Diario de Mallorca explica que el PP ha rebutjat una pla estratègic de programari lliure. Possiblement és un dels resultats de la visita de la Rosa M. García de Microsoft al president Matas. La nota de premsa (PDF, 123 K a una finestra nova) que Microsoft va redactar amb motiu de la visita, comença explicant que justament volen promocionar el coneixement:

Jaume Matas, Presidente de la Comunidad Autónoma de las Islas Baleares, y Rosa María García, Consejera Delegada de Microsoft, se reúnen para analizar el estado de desarrollo de la Sociedad de la Información en la Comunidad.

[i tot seguit]
  • Este encuentro se enmarca dentro de la agenda de contactos de la Consejera Delegada de Microsoft con las distintas Comunidades Autónomas de España con el objetivo de colaborar en la promoción del desarrollo de la Sociedad del Conocimiento.
  • El apoyo a la innovación y al I+D+i, el incremento de la competitividad de las empresas de las islas a través del uso eficiente de las Tecnologías de la Información y la mejora de la educación han sido algunos de los temas tratados en la reunión.

Qui va rebre la visita, un parell de setmanes després diu que el programari lliure encara exigeix més coneixement. Si és així, també ha de ser millor la educació dels alumnes («uno de los temas tratados en la reunión») i la competitivitat de les empreses que usen programari lliure.

Moltes gràcies, però tampoc cal exagerar. Nosaltres sempre hem dit que el programari lliure ajuda a crear i fer circular el coneixement. Però a l’hora de posar-s’hi de bon de veres, per usar-lo cal més necessitat de llibertat que no pas coneixement. El coneixement ja arribarà amb la llibertat.

Ara no se que en pensarà, na Rosa M. Garcia. Ni què hi trobaran, els soferts [1] patidors del Windows a qui sembla que els hi diguin «si teniu poc coneixement, ja estau bé».

Per altre banda, ja que Francisco Molina parla de complicacions: vol dir que no és prou complicat i car mantenir els Windows que donen tants maldecaps? [1]. Tant de bo moltes més epidèmies es curessin amb més coneixement.

Copipastejo l’article del Diario de Mallorca, per si deixa d’estar en línia:

El PP rechaza hacer un plan estratégico de sofware libre y dice que el Govern estudia sus dificultades

MARISA GOÿI. PALMA.

El PP rechazó ayer en la comisión de Economía del Parlament instar al Govern a elaborar un plan estratégico para la instalación de software libre en las instituciones de las islas, como pedía el PSOE, con el respaldo de PSM y EU-Els Verds.

La socialista Patricia Abascal defendió la conveniencia de implantar estos sistemas que se incorporan de forma progresiva en Francia, Alemania y que, en España, están muy desarrollados en Andalucía y Extremadura, por el notable ahorro que podría suponer para las arcas autonómicas que ahora deben pagar licencias. “La Comunidad piratea programas”, denunció Abascal, quien considera que su propuesta permitiría acabar con estas prácticas ilegales. Sistemas como Linux, Java o J-Boss permiten la distribución, utilización y copiado de software, con o sin modificaciones, de forma gratuita o a muy bajo coste porque los códigos fuentes siempre están disponibles.

Desde el PP, Francisco Molina alegó que el Govern “está estudiando las dificultades técnicas de aplicación de estos sistemas”. Por ello, propuso al PSOE que, en lugar de instar al Govern a hacer un plan estratégico de implantación, se le solicitara que presentara el citado estudio en el Parlament. Abascal se negó a aceptar la enmienda “porque sólo contempla las dificultades y demuestra que no hay voluntad política de implantar software libre. El Govern va por detrás de la sociedad”. Molina aseguró que el 50% de la administración autonómica ya emplea software libre en servidores internos del Govern, no en terminales, algo que ve más complicado “porque exige más conocimiento”.

Original al web del Diario de Mallorca.

[1] L’enllaç envia a una plana del Jueves. Encara que el títol és «Preguntas alrededor de la informática», dels quatre acudits, tres són de problemes del Windows, però no de la informàtica. El guardo en PDF (467 K) per si deixa d’estar en línia.

(Foto: Axitia)

Compartir

Entrada anterior
Jesús Moncada
Entrada següent
Què són els fils de subscripció?

3 comentaris. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.