Diuen que el Govern pel Canvi de la darrera legislatura 2015-2019 no ha estat capaç de canviar el model econòmic de les Illes Balears. No és una critica de final de legislatura sinó un retret regular, de l’oposició, que va començar el segon any.
Les persones que poden canviar l’economia d’un país en menys de quatre anys no existeixen. Si existissin no serien a un govern, sinó al seu complex de châteaus. Passarien l’estona convertint GIFs de moixets en bitcoins mentre senten música clàssica. No de l’Spotify, sinó de la seva pròpia orquestra simfònica. L’orquestra és a un racó d’un estudi de 1.700 m2, aclimatada amb l’aleteig de 144.000 colibrís que liben les flors mes aromàtiques del planeta. Les porta cada dia un equip de Oompa Loompa, que s’assegura que les hagin tallat, la nit anterior, amb tisores d’or massís.
No sé si hauré aconseguit expressar quan delirant és creure que existeix algú capaç de canviar l’economia d’un país en només un parell d’anys. Sovint tenc la impressió que un sector de l’oposició pateix sobredosi de pel·lícules de can Marvel.
Tanmateix és en marxa
No gaire gent el pot veure, però el canvi econòmic és en marxa amb força i fonament. Intentaré explicar el perquè de la força i on és el fonament.
Amb força
Que l’empresa de les Illes Balears que més factura sigui digital 100%, és una mostra de força. Factura més que qualsevol hotelera i aerolínia balear, empreses de rams obligats a facturar molt, perquè cada avió i cada hotel costa una milionada.
Cal afegir-hi que els llocs de treball de l’empresa digital són gairebé tots de qualitat. Els baixos requeriments i sous precaris pels llocs de treball als hotels, han fet que la renda per capita de les Illes Balears hagi baixat una barbaritat, des dels 80, mentre no atura d’arribar més i més turisme. Quan l’empresa digital augmenta les vendes, necessita persones més preparades i ben pagades. Son a l’extrem oposat de les hoteleres.
Curiosament, l’empresa digital 100% va sorgir d’una hotelera 30 anys enrere. La van vendre, perquè els fundadors no van saber veure la importància que tenia. Per a l’hotelera, allò només era una eina basada en software; no era ni cap fi ni cap objectiu de negoci. Doncs sí, ho era. Tant que els ha superat en vendes, beneficis i creació de llocs de treball de qualitat.
Que l’empresa que més factura a les Illes hagi crescut al marge dels seus fundadors –que són al rovell de l’ou de l’economia balear tradicional– és una pista prou clara sobre la naturalesa i força del que just acaba de començar. Si ho haguessin vist, aleshores no seria un canvi sinó una evolució.
Amb fonament
Les infraestructures digitals atrauen negocis digitals. També ho fan les compatibles, com és el cas dels aeroports; el de Mallorca ens manté a dues hores de distància, de mitjana, amb les principals ciutats europees.
El Parc BIT ha estat la infraestructura que un parell de governs han usat per atraure empreses digitals. Aquesta legislatura hem volgut que tots els pobles i llogarets de les Illes siguin també llocs de treball, en potència, per a projectes digitals. El Parc BIT i el Centre BIT de Menorca –inaugurat el 2016– són punts de trobada de persones que ara, gràcies a la fibra òptica omnipresent, podran fer feina arreu de les Illes.
Aquesta legislatura hem arrancat els projectes necessaris perquè l’estiu del 2020, quan acabin totes les obres previstes, siguem el país d’Europa amb més cobertura de fibra òptica.
A les infraestructures singulars cal afegir-hi el clima, la dieta i el paisatge, tots profundament mediterranis. Els productes digitals que triomfen són disruptius; per a ser disruptiu cal talent, inspiració i una bona dieta; és més fàcil ser creatiu al paradís. Per a explicar-ho vam crear el lema “Sun & Data”.
“GEOGRAPHY IS DESTINY,” one of the most famous adages about the world, is becoming obsolete. Centuries-old arguments about how climate and culture condemn some societies to fail, or how small countries are forever trapped and subject to the whims of larger ones, are being overturned. Thanks to global transportation, communications, and energy infrastructures—highways, railways, airports, pipelines, electricity grids, Internet cables, and more—the future has a new maxim: “Connectivity is destiny.” –Khanna, Parag. Connectography: Mapping the Global Network Revolution.
La situació, el clima i la cultura han estat la clau del triomf durant segles, però avui són característiques obsoletes si no tens la millor connectivitat. Per això, a més de situació, clima, cultura, dieta i paisatge únics també tenim una connectivitat excel·lent. La combinació és prou bona. Tot plegat són fonaments excepcionals pel canvi de model econòmic que, a més, ha començat amb força.
Una publicació de Mercedes Benz explica la qualitat de vida i treball digital a les Illes Balears. També esmenta el Parc BIT i les connexions extraordinàries de fibra òptica:
“The best-connected island in the world.
Some of his clients were major corporations – often in the tourism sector. Months turned into years and sooner or later, it became clear that Mallorca was his new home.
And why shouldn’t it be? Work and relaxation can be combined to perfection here. The scenery, the climate and the sea play just as much a role in this as the airport, which makes over 1,000 connections every day. Not to mention a digital infrastructure that is truly unique thanks to fibreglass cables and a comprehensive 4G network. “Mallorca is the best-connected island in the world,” explains Roschig. “Better than Singapore.” Major companies in the tourism industry are also headquartered in Palma, or at least have branch offices there. Which means that lots of jobs have been created in recent years in the tourism industry’s digital sector.” —New Freedom, Mercedes Benz.
El relat quadra amb el de l’empresa que més factura a les Illes, 100% digital i relacionada amb el turisme. Perquè el canvi econòmic en marxa no és més evident?
La invisibilitat del canvi
A pesar de les evidències del canvi econòmic gairebé ningú no el veu. De tant en tant en parla algú, com l’article “New Freedom” de Mercedes Benz, però són anècdotes.
La setmana passada vaig poder parlar un parell d’hores amb un directiu de l’empresa 100% digital que factura més que cap altre empresa a les Illes. Em deia que tampoc no entenia la seva invisibilitat. De fet, els hi ve de lluny: ni els seus fundadors van saber-ho veure. És fàcil deixar-se anar pel tòpic que no interessa perquè ningú no sap que fa aquesta colla de freaks i nerds pressumptament addictes a la tecnologia. No fa pas gaire, a una conversa de perruqueria em deien que per a què tanta connexió “amb el bé que es viu desconnectat”.
Tanmateix el canvi és aquí. És cap a una economia de més qualitat que la que tenim ara. Gestionar-ho és la responsabilitat dels governs, perquè cap no ho aturarà.
“Les revolucions de la biotecnologia i la infotecnologia les porten a terme enginyers, empresaris i científics que amb prou feines són conscients de les implicacions polítiques de les seves decisions, i que no representen a ningú. Poden els parlaments i els partits agafar les regnes de tot plegat? Ara mateix, semblaria que no. La disrupció tecnològica ni tan sols és un dels temes principals de l’agenda política.” […] “La gent normal potser no hi entén, d’intel·ligència artificial i biotecnologia, però poden notar que el futur els està passant de llarg.” –Noah Harari, Yuval. 21 lliçons per al segle XXI
Els governs que facin que els seus països siguin receptius a l’economia digital, posant-hi fonament, faran que la força del canvi porti beneficis clars a la seva ciutadania Aleshores, quan sigui evident, ningú no trobarà que el futur se li escapa.
Per “agafar les regnes de tot plegat”, el Govern de les Illes Balears ha de crear estructures de Societat Digital per a posar encara més fonaments al voltant de l’idea “Sun & Data”, perquè just hem començat. Cal que aquest canvi econòmic, que ha començat amb força, sigui present totes les setmanes al Consell de Govern. Serà un pas històric per a fugir de la irrellevància digital del nostre entorn.
__
Imatge: per AbsolutVision a l’Unsplash