El 19 de desembre de 2006, el Govern de les Illes Balears va gastar 2.420.000 Eur en llicències del Microsoft Office i Microsoft Server CAL —Al BOIB hi diu Office 2003, però finalment subministraren el 2007.
Deu anys després, ens sobren 1.000 llicències de les 5.500 que vam pagar.
L’objectiu és que en caducar el suport per l’Office 2007 sobrin totes. Que no haguem de pagar mai més llicències de cap altre office. El suport s’acaba l’octubre del 2017.
Gastar tants doblers en tecnologia office és molt del 1998 –i també ho era al 2006, llàstima de temps perdut. Avui tenim ben clares altres inquietuds i prioritats. Quantes coses digitals interessants no es poden arribar fer amb 2 milions i mig!
Situació fins al febrer
Tots els PC del Govern tenien instal·lat l’OpenOffice.org –una versió que no recordo– i el Microsoft Office 2007 si algú ho demanava. Aquesta pràctica va provocar que sobressin 1.000 llicències de Microsoft.
Tot i això, els primers sis mesos al Govern vaig veure que massa gent demanava el Microsoft Office 2007. El motiu era la incompatibilitat de l’OpenOffice.org amb alguns documents que rebien de la gent que usava el software de Microsoft. Malauradament és un problema clàssic que diu una cosa que hauria d’amoïnar tothom: llegir el que escrivim està massa condicionat pels productes d’una megacorporació –i de tracte difícil.
Jo no tenia tants inconvenients amb el meu portàtil, que té instal·lat el LibreOffice de la darrera Ubuntu. Només em vaig tenir les primeres setmanes amb textos que sobreeixien la maquetació, però vaig instal·lar la tipografia corporativa del Govern, la Legacy Sans ITC Book, i va quedar resolt.
Preneu-ne nota (o no): l’elecció d’algunes tipografies poden ser un problema important per a la gestió digital de documents. La font Legacy corporativa no és lliure ni fàcil d’instal·lar. Tampoc no té un kerning gaire corrent. El resultat és que el software de qui no té la Legacy no troba cap tipografia similar instal·lada, carrega la que pot, i ho mostra tot desencaixat. La presumpta incompatibilitat no és per mor del programari sinó de la tipografia.
Aquests detalls ens han servit per aprendre què no hem de fer si volem que els documents del Govern siguin universals. No es tracta de pensar només en els PC, que en un parell d’anys només seran a les taules d’oficines –i no totes. Cal tenir en compte les tauletes, les supertauletes que volen ser portàtils lleugers d’alt rendiment i les minitauletes: els mòbils. Cal pensar en qualsevol sistema operatiu, perquè el Windows ja no és gens ni mica majoritari quan tenim en compte tota la fauna tauleteril, que és la bona.
A partir del febrer
Devers novembre em vaig adonar que havia de practicar el dogfooding per aconseguir millors serveis. Fins aleshores havia anat amb el mòbil personal –un Nexus 5– i el meu portàtil, que té Ubuntu. Això em mantenia allunyat del pa que donàvem a la DGDT. No: havia d’usar el mateix que la resta –també erro amb les inèrcies que sovint critico.
El 10 de febrer tenia una ponència a l’Alfresco Day de Barcelona i un parell (mallorquí) de dies abans m’enviaren la plantilla PowerPoint per adaptar-hi la meva presentació. La vaig obrir al despatx amb l’OpenOffice.org i tot estava desencaixat. Ho vaig provar amb el Microsoft Office 2007 i es veia bé. Vaig pensar que, aplicant el dogfooding, no em quedaria més remei que editar-lo amb l’eina de presentacions de Microsoft. M’havia convertit en un més dels que demanaven llicències de l’Office 2007 per a poder treballar. Fins que una casualitat em va treure de l’error.
L’alta compatibilitat del LibreOffice 5
Les reunions i imprevists sovint fan que al despatx tingui poc temps per pantalla, i no vaig poder preparar la presentació per l’Alfresco Day. Va arribar el cap de setmana previ; el temps s’acabava i no em va quedar més remei que treballar-hi a casa, un lloc on no hi tenc Windows. Vaig obrir la plantilla amb el LibreOffice 5 de la darrera Ubuntu.
Es veia beníssim.
El vaig enviar a l’organització el diumenge 7 de febrer.
No van tenir cap problema.
Al dia següent van fer falta petits canvis, era al despatx i només podia fer-los amb el Microsoft Office 2007. Només? L’experiència domèstica amb el LibreOffice 5 deia que no. El vaig instal·lar al PC del despatx i va anar perfecte.
Cap al LibreOffice 5
Gràcies a LibreOffice 5 havia tingut tota la compatibilitat necessària amb la plantilla de l’Alfresco Day 2006. El cas servia d’indicatiu confiar-hi per la volgudíssima compatibilitat dels office lliures del Govern —Legacy Sans ITC Book al marge.
Vaig proposar instal·lar a tothom el LibreOffice 5 per a substituir els OpenOffice.org.
Per a fer-ho bé, abans calien unes quantes proves. Una important consistia en assegurar-nos de la compatibilitat amb la nostra eina d’exportació des de SAP cap a OpenOffice.org.
Aquesta eina mereix un incís: des de finals del segle passat, el SAP va agafar un protagonisme important –i caríssim, que tindrà un apunt de blog específic quan també tinguem un camí d’escapatòria. En principi SAP exporta cap a Microsoft Office, una funció d’ús diari a molts llocs de treball. Perquè la idea de lliurar-nos-en ve de lluny, anys enrere vam programar una eina d’exportació des de SAP cap a OpenOffice.org, la vam publicar i avui l’usen altres governs. Aquest exportador és una part essencial del programari lliure de la CAIB del qual se’n parla poc, pel meu gust.
L’exportació des de SAP cap a LibreOffice 5 va funcionar, i des de la setmana passada estem actualitzant tots els PC del Govern perquè tothom el pugui usar.
I ara?
El nostre objectiu és bo d’entendre: a partir del LibreOffice 5 ningú no hauria de tenir cap problema d’incompatibilitat amb documents creats amb el Microsoft Office; ningú no hauria de menester l’Office 2007.
Al 2016 ens sobren 1.000 llicències de Microsoft Office 2007. Al 2017 ens n’haurien de sobrar 5.500, que són totes les que tenim.
Potser en sobraran 5.000 perquè només 500 no hauran sabut escapar de l’Office de Microsoft. Dic ‘sabut’ i no ‘pogut’ perquè avui no hi ha cap motiu pràctic ni objectiu per rebutjar editors de text i fulls de càlcul lliures:
- Capacitat: Anys enrere els fulls de càlcul lliures no tenien prou potència. Avui està superat; LibreOffice 5 Calc té tota la potència que cal. Només pot passar que alguna cosa es faci diferent; ni millor ni pitjor. Basta aprendre el nou mètode.
- Usabilitat: Fins no fa gaire estàvem avesats a una interfície, un escriptori, i quan veiem gràfiques noves ens sentíem perduts. Al 2016 tenim interfícies diferents al mòbil i la tauleta. Canvien si és iOS o Android. Fins i tot no tenen gairebé res a veure quan és un Android de Samsung. O de Huawei. De Sony, LG o HTC, etc. Heu sentit mai qualque queixa? Se’n parla com un motiu de rebuig pels mòbils i les tauletes? Sovint es diu «són tant diferents del Windows que no acaben d’arrancar»? No. Passa exactament el contrari. Els mòbils i tauletes ens han fet aprendre la diversitat, cosa que és una benedicció pel món digital –i qualsevol altre: visca la diversitat.
Hi ha un motiu important per a no posar obstacles al LibreOffice: ser creïble.
Hi ha 2.420.000 motius per a no seguir pagant cap Microsoft Office. Aquests doblers serviran per a millorar altres eines i crear-ne de noves, unes que siguin del nostre temps perquè els office ja estan clarament superats.
—
Imatge: Wikimedia Commons: «Chain expressing freedom».
5 comentaris. Leave new
[…] El Office y el Gobierno de las Islas Baleares [CAT] […]
Tant de bo!! Molts d’ànims! Pròxima etapa: Windows només en les màquines on sigui estrictament necessari, i a la resta, Linux, i un equip de tècnics locals per assistència i per desenvolupar (o reaprofitar/adaptar d’altres administracions) les eines necessàries per la feina.
Endavant!!
Moltes gràcies Miquel! El que dius és als nostres plans. Després de no haver de menester Microsoft Office, falta menys per no haver d’usar Windows. Ens estalviaríem molts maldecaps.
No he pogut parar de llegir-lo fins al final. M’alegra saber que el LibreOffice 5 té, també, aquests avantatges.
Tanmateix, això de «El nostre objectiu és bo d’entendre: a partir del LibreOffice 5 ningú no hauria de tenir cap problema d’incompatibilitat amb documents creats amb el Microsoft Office; ningú no hauria de menester l’Office 2007» m’ha semblat una mica optimista: ja farà M$ el que calgui per treure una nova versió del seu Office encara més incompatible; és el que ha fet fins ara, oi? Ara bé, si, mentrimentres, més usuaris es van adonant que no el necessiten…
Endavant amb els canvis i amb la diversitat!
Microsoft ha perdut la batuta dels formats. En l’àmbit office ara el seu repte és superar les simpaties que desperta Google Docs. No s’aconsegueix sent incompatible amb ells. Al contrari, Google sí es podria permetre no ser-ho. Em fa més por Google perquè cau bé i se li permeten coses que esfonsarien Microsoft –nivell Lumia. Fet i fet s’entesten en repetir que són la nova Microsoft i qua ja no fan aquestes coses, que tenen un CEO cool. De moment són intencions que ai, si fan sospitar que és fum. Als polítics se’ns demana transparència i al nigul confiança. Se la juguen molt en la nova era “cloud first and mobile first” (el seu nou lema).