La televisió al 2035

No, no he teclejat pas malament l’any al títol. Aquest apunt és per a explicar-vos el que he vist després de fer un viatge al futur. 20 anys gràcies al condensador de flux que he pogut trobar a eBay. D’oferta, perquè avui és l’April Fool’s Day.

L’abril de 2035 tothom està molt emprenyat perquè només podran veure vídeo a la TDT.

Cal instal·lar una antena a la teulada. Tothom necessita un descodificador TDT-WiFi que emet el senyal de vídeo a tots els aparells: pantalles, projectors, vestibles i tubs de vidre —l’aparell de moda entre els neohipster.

En el cas dels edificis amb varis veïns, cal una instal·lació col·lectiva que afegeix amplificadors a cada canal TDT.

A l’aparatós d’unes antenes que embruten el paisatge urbà, cal afegir-hi el cost de tot plegat: entre 100 i 300 Eur per habitatge.

“Hem prohibit les emissions de vídeo per internet per evitar la pirateria”, ha declarat el ministre de cultura, Francisco Nicolás Gómez Iglesias. “Només concedirem freqüències TDT als que es comprometin a respectar els drets d’autor”.

Per mor de la nova llei antipirateria, a partir del 2035 tots els proveïdors de connexió a internet estaran obligats a blocar les transmissions de vídeo. La TDT serà l’única manera de seguir veient-les.

Retrocès cultural, social i econòmic

Internet no té cap limitació de freqüències, cosa que havia transformat el panorama audiovisual. Les freqüències de TDT i FM van quedar tant arraconades com el teletext 30 anys enrere. Van sorgir milers de productores independents de vídeo i àudio (abans podcast). Algunes estaven formades per només una persona. Antigues emissores de TDT i FM s’havien convertit en centres per donar-los-hi suport tècnic i comercial. Aquesta va ser la idea que va impulsar la reobertura de Ràdio Televisió de [M]allorca, i avui és referència en àudio i vídeo fet a Mallorca.

Amb la nova llei antipirateria del 2035 la majoria de productores desapareixeran perquè no tindran espai a les empreses concessionàries de vídeo per la TDT. “Són poques i fortament dirigides pel poder, que només concedeix les freqüències als d’ideologia afí”, assegura Alberto Jarabo, productor de documentals. Jarabo sospita que “no és una nova acció contra la pirateria, tal com la pinten, sinó una clara acció de censura”. Aquesta mateixa impressió és la de Carlos Almeida, portaveu de l’Assemblea d’Avis Digitals: “Des de sempre, als polítics només els interessa la tecnologia quan els resulta útil per a dirigir el pensament i fer callar a qui no els convé”.

Les productores de vídeo que fan feina a les instal·lacions de [M] creuen que hauran de tancar, perquè difícilment aconseguiran una llicència de TDT. El director, Joan Carles Martorell, preveu que “de cap manera Bauzá ens permetrà seguir. Ja va tancar Ràdio Televisió de Mallorca el 2011, i ell mai no torna enrere”.

Martorell també creu que el motiu de la llei és la censura, perquè “la majoria de metaproductores, com la nostre, respectem els drets d’autor i només emetem produccions pròpies”. El resultat és que “Mallorca i el mallorquí desapareixerà del vídeo que ara veuen a diari persones d’arreu del planeta”.

Menys oferta

L’oferta de vídeo es redueix dels milers de programes, milions, a només centenars. Diferents a cada territori, inaccessibles entre ells.

“Qui farà un canal TDT mallorquí a Terol? Cas que algú el sol·licités, no crec que ni li concedissin pas perquè no els interessa el català”, es pregunta un manacorí que és allà per a cercar restes de dinosaures. “Potser els hauria de cercar al parlament, ha ha”.

Incomoditat

La TDT suposa una pèrdua important de comoditat a l’hora de veure vídeo. “Cal deixar-ho tot cada dijous a les 21h per a veure el Joel Joan en calçotets a la consulta del reumatòleg”, lamenta Loreto Amorós.

Haver d’usar l’emissió de vídeo exactament en el moment que diuen els productors és quelcom molt estrany. Cal fer-nos la idea que no podem sortir a sopar qualsevol dia, ni podem organitzar-nos el dia en franges per a llegir, sentir àudio i veure vídeo.

La tecnologia TDT només permet que les emissores publiquin una cosa alhora. Per competir, totes emeten els millors programes a la mateixa hora; es inevitable renunciar a programes que podies veure abans que tornes la TDT.

Tothom –excepte el govern– troba inexplicable tornar enrere.

El vídeo serà efímer

És veritat que els descodificadors TDT permeten la connexió de gravadores per a veure els programes en qualsevol moment. Però suposa una despesa extra i una feina que cal fer: mantenir una agenda de gravacions. I esperar que les emissores TDT respectin el seu propi horari. Pot passar que descobreixis una sèrie quan va pel 12è capítol de la tercera temporada; com recuperes els anteriors? Fins ara no havia significat cap problema, tot això.

És una bogeria el desplegament necessari per a guardar tot el que s’emet per la TDT a cada zona. Si algú ho fes, no podria compartir-ho: la nova llei diu que és ‘pirateria’. Tampoc podrà fer un arxiu a internet cap emissora de TDT, perquè la mesura antipirateria del Ministeri de Cultura consisteix en blocar l’emissió de vídeo per internet a nivell de connexió.

“Amb la TDT haurem perdut la cita i l’enllaç al vídeo”, assegura Benjamí Villoslada des de la seva illa privada, on es va retirar multimilionari fent de gurú, i on diuen que no surt de casa sense el seu núvol de colibrís verges femella per ventar-lo amb el seu aleteig. “Al llarg d’una conversa podia sorgir una idea que estava il·lustrada a un vídeo, i podies citar-lo compartint un enllaç a partit de cert minut”. Amb la TDT és impossible. “Han assassinat el vídeo com a eina per a compartir coneixement universal (…) Torna a ser entreteniment barat i res més. ¡Que torni el José Luis Moreno, JA!” demana Villoslada, que no ha perdut sarcasme amb l’edat –que ningú no diria que té.

Emetre des de l’estranger

Per evitar la nova llei espanyola d’antipirateria, alguns especulen amb la possibilitat d’enviar el vídeo a l’estranger i emetre’l des d’allà. El Ministre de Cultura, Francisco Nicolás Gómez Iglesias (que es va fer popular el 2014 sota el malnom ‘pequeño Nicolás’) ha contestat que hauran d’emigrar perquè les productores sense concessió de TDT no tindran llicència d’obertura a Espanya.

Per fer viable la proposta d’anar-se’n a l’estranger, alguns han suggerit usar VPN pel vídeo emès des de fora de l’estat, però el Ministre també hi ha pensat: “obrirem un registre de VPN a la policia i tothom les haurà de declarar o arriscar-se a ser detingut per sospites de terrorisme, doncs 9 de cada 10 terroristes fan servir VPN”.

En qualsevol cas, tertulians de diverses fonts asseguren que la gent gran no està avesada a usar VPN i no se’n sortiran. “Que no els treguin de la internet de tota la vida, si us plau!”, demanà Josep Cuní en representació de la divisió de Tertulians Jubilats d’UGT Audiovisual.

Retrocés del català

Les associacions culturals protesten. Entitats com l’OCB i Òmnium havien impulsat la creació de recursos per a localitzar vídeo i àudio en català a internet. “Després d’anys sent invisibles a la gent jove, a partir de 2020 vam fer un esforç de posada al dia, o no ens quedava cap soci per devall els 40. Vam començar a dedicar almenys la meitat dels nostres esforços al món cultural digital”. El president de l’OCB, Abdel Fattâ Abaid, recorda que el pes del passat encara li fa usar la paraula ‘digital’ quan parla de cultura, tot i que avui gairebé ningú no en faci distincions. “Una tasca de les associacions, com la nostra, és recordar el passat. Però hem de saber veure el present i preparar-nos pel futur”. Per això, 15 anys enrere l’OCB i Òmnium van crear una API que reuneix recursos en àudio i vídeo en català arreu. “Si existeix un youtuber fent el un xou en català des del Tibet; si un jove de Kobe explica la vida de la seva vedella en català, tot això hi és a la nostra API”. El resultat han estat milers d’aplicacions per tots els dispositius del món; des de vestibles fins als mòbils de la desapareguda Microsoft. Abdel Fattâ recorda que “fa 20 anys potser era complicat que la gent gran veiés vídeo a internet, però vam fer aplicacions on bastava tocar botons, ben grans, que contenien les fotos dels seus presentadors i actors predilectes”.  “I la vedella de Kobe també, encara que a casa preferim el xot”, afegeix el primer president musulmà de l’OCB.

Per pagar l’API van haver de vendre Can Alcover. Segons n’Abaid, “Amb allò, el Villoslada es va comprar la primera parella de colibrís”.

Tots aquests clars avenços culturals, socials i tècnics es perden amb la TDT, una tecnologia que permet exercir un clar caciquisme repressiu en tots els sentits: ideològics, culturals i econòmics.

Per això, l’abril de 2035 tothom està molt emprenyat.

 

NOTA: Si t’interessa saber com veure la televisió per internet al 2015, també he escrit l’apunt TV3 no es podrà veure per la TDT, però és igual.

 


Image: “Back to the Future DeLorean – Universal Studios Florida” by Original uploader was WillMcC at en.wikipedia – Originally from en.wikipedia; description page is/was here. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

2015, 2035, àudio, C33, Canal 3/24, català, internet, TDT, tv3, video

Compartir

Entrada anterior
Un guió del Capità Goneya
Entrada següent
Vaga al Mallorca en Xarxa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.