Acabo d’enviar aquest missatge a Nokia, perquè no puc informar-me de la darerra oferta del Nokia 770:
Disculpen que use este mensaje: el formulario en el web nokia.es no funciona, al pulsar “enviar” no sucede nada. No puedo avisar que el lugar donde anuncian la oferta de Nokia + un movil no se puede visitar si no es es usuario cliente de Microsoft o Apple. Parece que está hecho en Flash y los usuarios no podemos leer todas las páginas, porque Macromedia no presenta ningun Player nuevo para nosotros, los usuarios de GNU/Linux, desde la versión 7.
Es lamentable que en el 2006 haga falta el permiso de Macromedia para algo tan básico como leer. Siglos atrás lo concedían los monjes de monasterio, y cuando –tras bastantes esfuerzos sociales– parecía que nos habíamos librado la limitación, aparecieron algunas megacorporaciones del software no libre como Macromedia, que en la licencia –eso que se acepta a menudo sin leer– se reserva la exclusividad del Player y no podemos crear ningun sustituto sin pecar, esto es, sin delinquir. Si ellos no hacen un Player, nosotros no podemos leer, es así de tajante.
No es un problema del GNULinux, sinó legal y ético. Podríamos hacer un reproductor; la comunidad del software libre ha hecho un sistema operativo entero, el GNU/Linux, Google lo usa y parece que no les fue mal. Pero no nos permiten hacer un reproductor para Flash.
En definitiva, que los lugares hechos para Flash 8 o 9 están prohibidos a los usuarios de GNU/Linux. Quizás no lo sabían y explicárselo es el objetivo de este mensaje. Gracias.
7 comentaris. Leave new
Bé, amb el rotllo de la versió 9 beta ara ja tenen excusa per dir que si vols ho pots mirar…
Quina URL és la que dóna problemes?
Quim: Clic a la portada nokia.es, al rectangle «2 dispositivos 1 precio».
Ereza: la beta no està empaquetada i no està disponible amb una instal·lació de programari senzilla [1], que és al que aspiram. Perquè hem de ser menys que els usuaris d’altres sistemes? Perquè a sobre ens diguin que el programari lliure «és difícil»? Que espavil·lin i treguin la 9 definitiva, que ja toca. Però sobretot que treguin clàusules privatives de la llicència, i ja ens espavil·larem naltros. Perquè tot i que treguin la 9, continuarem necessitant el seu permís per a llegir.
[1]
$ apt-cache policy flashplayer-mozilla
flashplayer-mozilla:
Instal·lat: 7.0.68.0-0.0
Candidat: 7.0.68.0-0.0
$ apt-cache policy flashplugin-nonfree
flashplugin-nonfree:
Instal·lat: (cap)
Candidat: 7.0.68.0.1
Salutacions Benjamí.
Només volia dir-te que segons he llegit Nokia ja està preparant una nova versió del Nokia 770. Jo el vaig voler comprar fa unes setmanes, però quan vaig veure informacions d’una nova versió de la tableta vaig decidir esperar esdeveniments. Això si, no et puc donar una data.
Lo que no entenc d’aquestes empreses és perquè ho fan “complicat”. A més se suposa que van a guanyar doblers, no? Si jo tingués una web per la meva empresa, _exigiria_ que fos visible, entenedora i accesible per a tothom.
Crec que aquesta gent no és conscient de les errades o no volen fer clients.
Guillem: també he escoltat els rumors i vaig preguntar per la nova versió a Nokia. Fet i fet, uso el seu missatge de resposta per a enviar el de l’apunt, que és el que començo explicant. Em digueren:
L’acabat del 770 m’agrada, però no estaria de més un aparell amb més prestacions (velocitat, memòria).
xunilung: tota la raó, és una de les coses que també penso. No s’entén si no és que pensen que tothom té Flash, aquesta cosa que fa tanta ràbia al món dels bits: hi ha qui pensa que això és com la Xina de Mao, tothom vestit igual. I no, allò va acabar i ningú no hauria de suposar que enlloc hi mana el pensament únic.
Sobre el tema d’accessibilitat web, m’agradaria comentar que en una assignatura que vaig tenir l’any passat a la meva carrera (Interacció Persona-Ordinador) se’ns va recalcar la importància de fer un disseny fàcil d’utilitzar i per a la quantitat més gran de persones possible, incloent-hi els discapacitats de qualsevol mena. A mi em va semblar una cosa molt important i interessant. El problema és que, a l’hora de la pràctica (en l’assignatura que és la continuació d’aquesta el següent curs, que jo no he escollit), els dissenys s’acaben implementant en Flash, que segons diuen té característiques que el fan accessible (tot i que sovint no usades), però… I els usuaris que no podem tenir el Flash? Em va fer gràcia un document que ens van passar l’any passat d’un anàlisi d’usabilitat i accessibilitat d’una pàgina per als infants de Lleida: hi deia, com a nota, “necessita el plug-in Flash, però tothom el té i és fàcil d’instal·lar”.
Però què esperem, d’un professor que va assegurar que ell no feia servir mai programari lliure perquè no era usable ni accessible, que l’únic que trobava usable era el Firefox. Amb la d’esforços que s’estan fent en el tema, em sembla a mi que aquesta frase queda més que desfasada.