rafaelnadal.com, el Macromedia Flash i Gattaca

Cada dia trobo més llocs que no puc visitar perquè no tenc el Flash 8. El darrer lloc és el blog del Rafa Nadal, tennista.

No tenc pas el reproductor Flash 8 perquè a Macromedia encara no l’han fet pels usuaris de GNU/Linux.

Diuen que el puc aconseguir de franc, i cada cop que ho llegeixo pel Flash em fa basarda. Milions de persones que pensaven que l’aconseguien «de franc» en realitat estaven llogant el dret de lectura a Internet d’altres milions. Ens ha sortit ben car, el Flash.

Tampoc no el podem fer nosaltres sense tenir problemes legals, perquè Adobe en publica el format però se’n reserva els drets exclusius del reproductor:

3. Restrictions

a. You may not use the Specification in any way to create or develop a runtime, client, player, executable or other program that reads or renders .swf files.

Això significa fer programari restrictiu, això és, privatiu. I aquest pic no ho dic jo.

Diuen que encara ens podem considerar afortunats: en el nostre cas l’estan fent i a esperar falta gent. Si fos [1] usuari de FreeBSD o de GNU/Linux a un ordinador Apple amb el processador Power PC, en aquest cas no tindria Flash. Ni 8 ni 7 ni 1.0 ni cap. Bandejats, com si no existíssim. Persones que mai podran llegir la informació de cap lloc fet amb Flash.

“a. Authorized Operating Systems” means the desktop and standard-laptop versions of the following operating systems:

  1. Microsoft Windows operating systems (including desktop and standard-laptop PC versions of Windows 95, 98, 2000, NT, ME, XP Home, XP Professional, and XP Tablet PC Edition, but specifically excluding Windows XP Embedded, Windows XP Media Center Edition, and successors);
  2. Macintosh operating systems;
  3. Linux operating systems, but specifically excluding any embedded version of Linux; and
    Solaris operating systems.
  4. Microsoft Windows operating systems (including desktop and standard-laptop PC versions of Windows 95, 98, 2000, NT, ME, XP Home, XP Professional, and XP Tablet PC Edition, but specifically excluding Windows XP Embedded, Windows XP Media Center Edition, and successors);

una plana avorrida i estibada de condicions privatives.

On s’havia vist mai res semblant amb una qüestió tant bàsica com el dret a llegir?

Qui són ells per ni tant sols gosar restringir de res per ningú en funció de la raça, el sexe o la religió les eines escollides exercint la nostra llibertat?

Si fos un producte marginal podria desitjar que s’estavellessin embolcallats en la seva bogeria intransigent. Però es tracta del celebèrrim Flash que cada pic publica més text i vídeo a Internet. Quan tenim maldecap un cop al trimestre podem aguantar-lo mantenint un silenci discret. Però quan es té a diari, leshores cal prendre mesures contundents.

Si la Societat de la Informació tingués el mateix runrun que la Societat Civil, aleshores a can Adobe no les podrien fer, aquestes coses. Ningú no se’n sortiria de l’intent de distribuir cap producte no apte per cap grup important de població. Els usuaris són els primers que tindrien criteri i ho aturarien a base d’ignorar-los; només ho comprarien els padrins i les padrines del Sr Adobe i la Sra Macromedia. Però és una realitat lògica que al món dels bits els usuaris encara no sabin adonar-se d’algunes coses massa bàsiques. El problema és que mentre no arriba, sembla que ningú no els protegeix. El resultat és aquesta globalització i pensament únic fora corda a la Societat de la Informació. O el nostre ordinador és genèticament apte, o ens hem de ressignar a ser ciutadans de segona. Gattaca és aquí.

Quant temps més haurem de suportar aquesta humiliació?

De moment, la resposta és «mentre hi hagi webmestres que usin Flash». ÿs possible que molts no sabin què passa amb el Flash i que també trobin pervers que cap Megacorp hagi de decidir qui pot o no pot llegir. Els animo per tal que es desempalleguin del Flash. Els ben asseguro que es pot triomfar sense usar-lo. Mirau Google [2]. I si troben que no es pot passar sense Flash, que s’ho facin mirar. No és bo escampar predicar cap restricció sectària. Se sap que ho és, sectària, perquè prohibeix l’ús de coses sense aportar cap raonament consistent. Quan cal fer bonda davant dogmes inqüestionables.

I encara hi ha qui repeteix com un lloro –emmarat fins al moll de l’os d’un síndrome d’estocolm fruit d’una llarga temporada usant programari privatiu– que els usuaris de programari lliure gastem tàctiques religioses. Quan hem pres mesures actives per a prohibir la lectura de res a ningú? Traspuant aquesta intransigència de monjo de monestir que té la clau de la biblioteca, amargat i amb l’esperit tocat després de beure massa, cardar poc i fotre molt. Algú pot citar un sol cas del calat del puto Flash?

Sí, estic emprenyat. Més que aquest altre pic.

Sobre el tennis, res que afegir a l’encertat anàlisi del Kiko.


[1] Els casos més populars avui. N’hi ha d’altres, com la prohibició de Flash pels Linux «embedded» que són una limitació important pel futur.
[2] Val, usen flash al web de video. Però tampoc no és imprescindible.

Compartir

Entrada anterior
Actualització d’apunts anteriors
Entrada següent
Screen amb «pestanyes»

15 comentaris. Leave new

  • Per desgràcia, els usuaris de GNU/Linux pateim sovint aquest tipus d’atemptats. Tot sovint ens passa, ho patim i ens emprenyem. I, el pitjor de tot, és que molta gent que es fa dir webmaster (estic segur que jo sóc molt millor que molts d’ells) es fa dir webmaster i acaben fent bunyols que només funcionen amb l’Explorer, amb Windows, si tens la darrera versió de Flash, … Estic d’acord que cal aprofitar noves tecnologies però, quan aquestes “noves tecnologies” priven de les llibertats que ens dóna la xarxa, aleshores cal oblidar-les.

    El millor però és que, en aquests casos, els usuaris de GNU/Linux ens emprenyem però a la vegada estem orgullosos de treballar amb el que treballem. En canvi, els usuaris Windows, que estan acostumats a pagar, accepten (pagant) que en ocasions, la “meravella” que córre al seu ordinador els digui que l’única opció que tenenn és clicar “cancelar”….

    Respon
  • Aquest cap de setmana em vaig trobar amb el mateix problema. Tenia curiositat per provar les Google Analytics, i en entrar-hi em vaig adonar que anava amb Flash8 i no les podia visualitzar correctament.

    De moment m’he de descarregar les estadistiques amb format tabulat o xml. També hi ha l’opció de fer-ho en excel 🙁

    Un amic arquitecte sempre em diu que el que no és útil no és bonic, i te tota la raó. Per molts colorets que tengui el Google Analytics, ni m’és útil ni és bonic.

    Salut!

    Respon
  • A mi me rebenta això. Cal pensar que tots els que s’han instal.lat el flash 8 han acceptat una llicència abusiva que segur que ni tan sols s’han molestat a llegir.

    Fins i tot els que han de vetllar pels nostres interessos, els polítics de torn que demostren un cop més que no se n’adonen de la película, no tenen assessors??!!!?!?!?, ens fan propaganda http://bloc.balearweb.net/post/640/16584 d’aquesta mena de llocs sense adonar-se’n de que ens priven de llibertat.

    Sí això passàs en altres ordres de la vida la gent sortiria al carrer a sublevar-se, en el mon dels ordinadors tot estàs permés i si aixeques la veu et diuen que ets un collonarro integrista. Anam malament.

    Respon
  • Completament d’acord. Normalment ho uso com a conya això de que jo uso sistemes GNU i que la seva llicència no me contempla com usuari.

    I hi ha una cosa que m’emprenya moltíssim de l’ús que se l’està fent al flash, darrerament. Xorrades com són publicitat, encastar vídeos o usar-los per mostrar algunes dades, au, flash! Coses que ben fetes podrien ser simplement un XML o un CSS ben fet, idò no, a llevar-los a tots els que ens preocupam per la nostra llibertat. Doncs mira, acabes de perdre un client, penso jo.

    P.S.: No sé perquè però m’he vist molt identificat amb aquest apunt 😀

    Respon
  • A banda de tot el que comenteu, cal tenir en compte que els cercadors no posicionen Flash… quina manera de fer Marketing és aqueta de :

    1- Restringir el producte a una sèrie d’usuaris
    2- Evitar que el producte es posicioni als cercadors

    Només cal cercar Rafael Nadal a Google, o qualsevol altre, per veure que la web oficial ni tan sols apareix.

    Quin negoci és aquest? Fer una web que no existeix per al món?

    Respon
  • Josep M. Fernández
    12 de juny de 2006 18:54

    I una altra cosa que no heu comentat i tot just aquest vespre m’estic trobant és a l’hora d’haver d’imprimir una plana web amb tot de flash. ÿs horrorós, si tens sort i les animacions acaben amb quelcom significatiu encara… la previsualització del Firefox t’ho treu tot en blanc i has de fer autèntiques guarrades com capturar la imatge per fer eixir quelcom amb sentit per la impresora.

    Respon
  • Jo no he pogut veure el web en la llengua que el mateix Rafel Nadal -aleshores Rafel, no Rafael- es va comprometre a usar en aquesta campanya pagada amb doblers públics. Ja veig de què va servir la seva adhesió.

    Respon
  • Dons jo no tenc cap problema amb el Flash. En tot cas seran les planes com les den Rafalet Nadal les que tenen problemas per donar-se a coneixa als altres. Se lectura se l’hi pot donar al revers. Envers de jo no puc llegir la plana den Nadal, seria en Nadal no em pot mostrar la seva plana.

    Respon
  • A mi mai, m’ha agradat el flash. Sempre se n’ha abusat, qualsevol persona sense gaire idea que fa un pàgina la farceix de boniques animacions flash que no aporten res i només recarreguen la pàgina, fent-la il·legible per a usuaris amb connexió lenta o els marginats per Adobe/Macromedia.

    La gran majoria de les vegades es pot obtenir el que es desitja amb DHTML+Javascript+CSS (he vist alguns flash que s’haguessin pogut substituit per un GIF) i ara sortosament amb la moda 2.0 de l’Ajax s’està potenciant aquesta manera de treballar.

    Tot i això estic en desacord amb el que dius, Pau, de que es una tonteria usar-lo per encastar videos. Avui mateix ho he fet servir perque considero que els serveis com YouTube o GoogleVideo et permeten reproduir de la forma més fàcil i directa el video a la pròpia pàgina (estalviant, a més, el propi consum d’ample de banda).

    Si algú coneix una manera millor d’obtenir un resultat similar agrairé que el comenti. Jo de moment quan hagi d’afegir un video, sempre que pugui, com avui, enllaçaré també el fitxer amb un format que tothom pugui reproduir (AVI per exemple).

    @Benjamí: desempallegin

    Respon
  • hi falta la u volia dir

    Respon
  • Gràcies Utopiq. Sembla que no s’usa gaire i no ho veia clar.

    Results 1 – 5 of about 11 for desempalleguin. (0.20 seconds)

    –Google dixit 06-2006

    Amb la resta de comentaris, no veig on afegir-hi res. Hi estic d’acord, gràcies per les apuntalamentes 😉

    Respon
  • Aquí hi ha un karaoke mut dedicat al Parc de les Vies que mostra que l’animació és possible sense Flash, amb HTML i CSS vàlids -i un poc de Javascript, que no sé si hi ha manera de validar-ho-.

    No és una revolució, però almenys tothom pot veure-ho, mirar com està fet i adaptar-s’ho com li sembli 🙂

    Respon
  • […] Macromedia, propietat d’Adobe, ja usa el seu poder excessiu. Qui usa GNU/Linux ha de suportar versions velles del Flash [2] que no serveixen per a veure molts llocs. Els usuaris d’alguns sistemes operatius i plataformes [3] no en tenen pas cap perquè Macromedia se’ls passa per l’arc de triomf. Tampoc ningú no pot estar segur que dins 40 anys continuï el permís de Macromedia, que algú de morro fort no l’hagi comprat i que l’amo nou no digui verdes on Macromedia digué madures: […] Però per parlar assenyadament, la subjecció a un amo de qui ningú no en pot estar mai segur que sigui bo, perquè té sempre el poder de ser dolent quan vulgui, és una extrema dissort. I tenir molts amos és, com més se’n tinguin, ser més vegades extremadament dissortat. […]

    Respon
  • […] Vaig explicar perquè em molesta el Flash Aquí, aquí i també aquí entre d’altres, però més de tres ja eren massa «aquí». […]

    Respon
  • […] Vaig treure el tema del Flash, ja comentat també a Pintant i a Bitassa a Lloure diverses vegades (una, dos i tres). […]

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.