En Miguel Quirós d’Hispalinux ha preparat una llista de llocs on es pot comprar amb qualsevol navegador i de llocs on demanen passar per la caixa de Microsoft abans de comprar-los-hi res. ÿs una condició curiosa: fa perdre vendes a qui la imposa i només dóna ingressos a Microsoft Corporation. Però en qualsevol cas, mirem-ho pel costat positiu: quanta generositat! Perquè després diguin que el món dels negocis és fred i agrrrressiu.
Un lloc com el que proposa en Quirós pot ser molt útil, però hauria d’estar actualitzat. En aquest cas la responsabilitat és de tothom, perquè qualsevol hi pot afegir les seves experiències. ÿs fàcil, funciona com qualsevol web tipus Wiki, que no és una fruita, sinó un gènere xarxaire de plana web que es pot editar en grup. ÿs veritat que s’hi poden entrar dades incorrectes, però no sol sortir a compte: qualsevol pot rectificar les mentides, també. O els administradors poden tornar la plana a una versió anterior . Per això, un Wiki sempre guarda totes les versions de la plana i és possible saber què s’hi ha tocat, quan i des d’on. ÿs una bona eina per aquest cas: compartir experiències d’igual a igual.
En definitiva, que t’animis a usar-lo: basta amb que facis clic a EditText i et fixis amb l’ajuda al final de la plana d’edició. Si vols fer via pots copiar l’entrada d’un altre, enganxar-la i modificar-la.
Amb una llista ben actualitzada:
- Ens estalviarem temps navegant per webs que aparentment funcionen però on fallen coses que no es veuen d’entrada, com ara el formulari de pagament.
El meu darrer cas va ser a El Corte Inglés: no podia seleccionar la tarja de crèdit. Fa més d’un any i no se si ho han arreglat, no hi he tornat perquè vaig acabar fent la comanda per telèfon i es van estorbar 3 mesos a servir-la del tot. - El lloc es farà popular, arribarà a o oïdes dels botiguers amb webs mal fetes i possiblement serà un incentiu per posar-hi remei. Sap greu que hagi de ser a base de garrotades, però tampoc no és agradable que facin fora d’un lloc on hi s’hi va per fer gasto.
A la presentació del web a la llista de correu dels socis d’Hispalinux, en Miguel Quirós diu:
Por otra parte, también he publicado un pequeño documento en el que indico lo que creo que es uno de los errores más habituales que aparecen y la forma de corregirlo, por si procede ponerlo como referencia a la hora de poner una queja:
http://www.ugr.es/local/mquiros/HasNoPropertiesError.html
Este documento está elaborado desde el más absoluto desconocimiento de programación en javascript (y con la osadía que da la ignorancia), simplemente comparando el código fuente de páginas que funcionan y otras que no, por lo que ruego que si alguien con conocimientos de javascript ve que he puesto algún disparate de inusitada magnitud, me lo comunique.
Aquestes coses tenen més mèrit del que sembla: en Miguel no és informàtic, és químic, però ha trobat una solució i la comparteix. Serveix per il·lustrar la importància del codi obert i el perillós que és que iniciats i corporations l’amaguin.
Del codi en parlo a un altre apunt. A la secció «webs exemplars» d’aquest blog hi ha un parell de casos d’e-botigues només per Usuarios Registrados Windows. No les he posat totes a la llista d’Hispalinux: una està a punt de millorar, m’ha dit el propietari, n’hi ha que no són e-botigues i d’altres ja no les puc tornar a provar perquè ja no en soc client.
La foto és d’aquí.