Carles Grau critica les ajudes públiques per a traduir «el Linux» al català

Carles Grau, director de Microsoft Catalunya, a la seva ponència per les jornades, va criticar que la Generalitat posés doblers «per a traduir el Linux al català» — no recordo quina quantitat digué 250.000 Eur (gràcies Ricardo).

Caldria recordar un parell (mallorquí) de coses:

La Generalitat va pagar 80 milions de pessetes (480.810 Euros) per la traducció del Windows 98 al català –230.810 Eur manco que «el Linux».

Un cop enllestida, els usuaris havien de pagar a Microsoft l’actualització del Windows 98 al català: 5.000 Pts per qui tenia el Windows 98 i 18.000 Pts per llicència nova. L’altre Windows, en castellà, també es pagava: estava inclòs amb el preu dels ordinadors nous.

Només quatre marques van incloure l’opció d’escollir el Windows 98 en català: Comelta, Compaq, Fujitsu i Hewlett-Packard. El deixaren d’oferir només sis mesos després de l’anunci: havia quedat antic i Microsoft no actualitzava el Windows 98 en català. La versió 98 SE mai va estar en català i calia per a fer funcionar maquinari nou.

Trobareu l’història al web de Softcatalà.

Per altre banda, com a usuari de programari lliure –i no teòric del programari lliure– veig que els programes més populars tenen traduccions fetes per grups de voluntaris:

Si en qualque moment un d’aquests grups rep ajudes públiques, són per a traduir programes lliures propietat de tota la societat, que qualsevol ciutadà catalanoparlant pot aconseguir sense pagar cap llicència. Ningú no ven aquestes traduccions, cosa que a Microsoft mai no podran dir després del bunyol del Windows 98 en català.

A Microsoft aquestes ajudes li han d’importar tant com les ajudes per a la traducció dels senyals de tràfic, un altre bé comú. Què el GNU/Linux li fa la competència i els senyals de tràfic no? Si han d’estirar aquesta corda que tenguin en compte un detall: el seu Windows li fa la competència a la societat, que ha fet el GNU/Linux. Alguna cosa a dir quan la societat intenta protegir-se del poder de corporacions públiques o privades? Perquè la resposta només pot ser dictadura; alerta amb les queixes.

Despesa en llicències per a la Generalitat

Una font ben informada em va explicar això:

Hi havia un contracte de 6 milions d’Euros per a posar Windows i Office a tota la Generalitat entre 2003 i 2006. Allò de la carta blanca: «no ens preocupa i aneu fent».

El més surrealista és que els conceptes i les previsions no es compleixen, i per tant el desplagament pactat (XP i Office per a tothom) encara ni s’ha aconseguit perque el parc d’ordinadors tampoc s’ha renovat tant. L’altre qüestió és que bona part de les adjudicacions de nou maquinari ja arriben amb llicències OEM del Windows: el paguem dues vegades? Per a compensar-ho aleshores Microsoft s’inventa retorns, per exemple, una aportació de 600.000 Euros a Educació.

Recordau la foto que feren en arribar l’aportació? Amb la Rosa García, Consejera Delegada de Microsoft Ibérica i Marta Cid, Consellera d’Educació. Fins i tot parlaren de donatiu:

A propòsit de la notícia que apareix a la vostra web on es parla de l’acord entre el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’empresa Microsoft hem d’aclarir que el present conveni té per objecte acceptar una donació de material per valor de 575.000 euros, sense que el Departament d’Educació assumeixi cap compromís ni obligació.

Barrapunto, destacat meu.

Si no es consumeixen, els 6 milions són o no una ajuda oficial a Microsoft? Què passarà amb els 2,44 del Govern Balear? Caldrà fixar-s’hi.

Regust de les jornades

No m’agraden les trobades de programari lliure vs programari privatiu. No és divertit per a nosaltres dir-los-hi –ni per a ells escoltar-ho– que el programari que representen, el privatiu, fa mal a la societat. No podem no dir que fa mal, perquè si no en fes, aleshores el seu programari seria lliure i no importaria parlar-ne.

Entrades relacionades

8 Comentaris

 1. Actualització: he afegit el punt «Despesa en llicències per a la Generalitat» que no recordava en el moment d’escriure l’apunt.

 2. Treballo al CTTI, l⿿organisme gestor de la informàtica a la Generalitat. I t⿿explicaré una cosa: gràcies a la nefasta gestió de l⿿Oriol Ferran al capdavant de la Secretaria de la Societat de la Informació, avui la Generalitat depèn totalment de Microsoft. Abans de la seva incorporació s⿿estava estudiant que determinats serveis com el correu es poguessin donar amb software lliure; l⿿Oriol va manar que la plataforma fos Outlook. L⿿Oriol, com a màxim responsable del CTTI va contractar serveis de software que lliguen l⿿usuari a les xarxes Windows, la gestió de personal del CTTI es fa amb l⿿ERP de Microsoft (que només funciona amb IE) i moltes altres aplicacions noves, que s⿿han dissenyat durant l⿿època de l⿿Oriol Ferran, només funcionen amb IE. ÿs a dir, gràcies a l⿿Oriol Ferran la Generalitat paga molt més dels 6 milions d⿿euros a Microsoft… molt més del que es pagava abans del seu càrrec.

 3. Jordi, no hi ha alguna cosa més que li puguis imputar també a l’Oriol? Com per exemple, el desastre del 1898 de la pèrdua de les colònies espanyoles o l’enfonsament del Titànic. Espero que no ocupis un lloc de rellevància al CTTI, perquè si és així ho tenim fotut, amb la informació i visó que manegues. Potser la gestió de l’Oriol no sigui com per llençar coets, però això que dius és, simplement, mentida, de dalt a baix. Fes-t’ho mirar.

 4. 240 000 ⿬? I on és la meva part? 🙂
  M’agradaria molt saber de què parla aquest senyor. Jo conec pràcticament tots els projectes de traducció de Programari Lliure al català i no conec cap grup que hagi rebut cap subvenció per a fer-la. Només em sona el Gforce (no estic segur que es digui així el programa) que van pagar per a traduir-lo, però que no era precisament un escriptori.

 5. ¡Hola!

  Yo pasaba por aquí porque leí Sineu: el Ayuntamiento legalizará el edificio de Martina Gelabert y me acordé de que este es el único blog que conozco con un enlace al sineuer como lengua. Así que ahí dejo elenlace por si interesara.

  Saludos 🙂

 6. Dubto que algú que conegui i treballi al CTTI pugui parlar d’una involucio cap a Microsoft quan justament el procés ha estat ben al contrari. I un seguit de projectes ho confirmen.

  Sense entrar en les quantitats només dir que la renovació de compromisos marc amb Microsoft, que s’ha fet aquest 2006, els imports han estat considerablement inferior als imports signats el 2003.

  La xifra que utilitza en Carles Grau, per referir-se a la traducció al català, pot referir-se a la inversió d’arrencada del projecte Linkat, que en el seu conjunt té una previsió econòmica força superior. No conec que s’hagin finançant traduccions de manera específica, en la majoria de casos s’han fet en el marc de projectes de desenvolupament que han inclòs les localitzacions necessàries (Drupal, per exemple). Linkat, evidentment, ha inclòs diverses traduccions.

  El procés d’implantació del PL a les Administracions Públiques (també ajuntaments) tot just s’ha iniciat i necessita del temps i la continuïtat necessàries per anar guanyant espai, no només als propis sistemes públics sinó creant un sector prou potent que pugui donar resposta i tingui capacitat de servei i innovació. Espero que el compromís amb el PL mereixi l’atenció i el compromis exprés i ferm del nou Govern d’Entesa.

  Oriol Ferran

 7. sobre el missatge del suposat Jordi Jordiet, voldria agraïr públicament el seu gran sentit de l’humor. No sé quantes vegades l’he llegit ja, i no n’hi ha cap que no em pixi. Has provat d’enviar algun monòleg al Buenafuente? Simplement, impresionant. No havia llegit un paràgraf amb tanta quantitat de tonteries juntes.

  D’aquí dedueixo un parell de coses. Primera, que no tens ni la més remota idea de la feina que ha fet l’Oriol Ferran durant el temps que ha estat al DURSI. I segon, que tampoc tens ni la mínima aproximació de la feina feta per la persona que ha manat al CTTI durant el mateix temps. ÿs a dir, el teu suposat cap. I si això és veritat, el qui no entenc ara sóc jo, perquè no sé com té el CTTI un professional com tu que no sap ni la feina que es fa a la teva empresa. Em preocuparia… i molt.

 8. Pingback: Receptes Linux » Vine a la InstallParty !!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada