ISO 26300 per l’OpenDocument

Acabo de posar una botella de cava al frigorífic:

L’ISO ha aprovat l’OpenDocument!

La Wikipedia en anglès ja té la noticia a l’entrada; això és una enciclopèdia, sí senyor!

This standard was developed by the OASIS industry consortium, based upon the XML-based file format originally created by OpenOffice.org, and ODF was approved as an OASIS standard on May 1, 2005. It became an ISO standard, ISO/IEC 26300, on May 3, 2006.

[destacat meu]

El canvi és de les 14:41 i a les 14:45 algú hi afegia el nº de l’ISO.

El titular enviat al menéame serveix per a expressar la tensió dels darrers dies:

El formato OpenDocument derrota a Microsoft en la disputa por la ISO

No fa ni un mes, al blog Consortiuminfo.org llegíem que Microsoft podia estar agafant posicions dins l’ISO per embullar la troca.

Just ahir sortia, indirectament, la importància de l’OpenDocument quan em van demanar què significa per mi escriure a un blog:

Per exemple, la majoria d’usuaris d’ordinadors codifiquen els seus treballs cada cop que polsen el botó «guardar» del programa. Per a tornar a llegir els seus treballs necessitaran un descodificador ben patentat i protegit per llicències restrictives. Està clar tot allò que codificar suposa quan es tracta d’un canal de la TV de pagament. Però no gaire en desar a l’ordinador unes feines que se suposen del tot pròpies. Després de llegir els meus raonaments al blog, algunes persones han fet els canvis necessaris –no sempre còmodes– per tal que les seves activitats amb bits no tinguin amos tret d’ells mateixos. En aquests detalls està allò que significa per mi escriure un blog.

L’ODF (acrònim per l’OpenDocument) és una passa molt important, perquè ve de l’ISO, quelcom consistent, per què puguem ser els amos dels documents que desem als nostres ordinadors.

Ara ve la més complicada: que hom i don l’usi. Que trobem arxius ODF a Interrnet, als webs de l’administració. Que en enviar-los per correu electrònic no ens demanin un format del MS Office, tot dient-nos que no els poden obrir. Segur? Volen dir que és més fàcil obrir format patentat, que els va obligar acceptar llicències carregades de privacions? Un format que ni tant sols és ISO? Au va!

Potser caldrà anar així, amb aquesta xuleria, perquè la cosa és prou absurda com per permetre-s’ho.

Aquí teniu una llista de programes que treballen amb l’ODF. Per a esmolar l’ordinador ;).

Entrades relacionades

6 Comentaris

 1. Pingback: Bitassa a lloure - Blog de Benjamí Villoslada » Premi Príncipe de Asturias a la desgravació

 2. Pingback: OpenDocument ja és un estàndard ISO | utupia

 3. Pingback: A fe de què?

 4. Sembla que la OpenDocument Foundation ja te llest un plugin que permet usar ODF de format “transparent” dins el programari de MS.

  http://www.hispamp3.com/noticias/noticia.php?noticia=20060505073123

  Coi, no se que pensar-ne, es que ara els hi “hem” de fer la feina a can MS?

 5. Pere: anirà bé per què avui molts usuaris de Windows no saben què fer quan els hi demanes un format lliure. No és fàcil fer PDF a un Windows –ai, no, que a Windows tot és molt fàcil! 😉 El PDF és un tipus de document que fa complicat treballar-hi quan toca editar-hi coses en grup.

  Tot i això, caldrà veure si el plugin és capaç de desar bé totes les coses que pot tenir un document del MS Office. Algunes són connexions amb components només del Windows.

  ÿs just el que passa amb l’RTF, un estàndard dissenyat per Microsoft que no ho és gaire perquè el MS Office li afegeix cullerada. El MS Office en pot crear, de RTF. Però en obrir-los amb alguns programes compatibles amb RTF de la mateixa Microsoft, com el WordPad, no es veuen bé. Curiós que ni a casa amb els seus propis productes ho hagin aconseguit!

 6. Pingback: Bitassa a lloure - Blog de Benjamí Villoslada » 2.400.000 d’Eur per a Microsoft a les Illes Balears

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.